Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 9 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Niets romantischer dan mijn smartphone

Lees je vaker mijn columns, dan weet je dat ik worstel met mijn smartphone. Niet het ding an sich, maar hoe vaak ik erop zit te koekeloeren. Daar voel ik me schuldig over, alsof het niet hoort.

„Ik wou dat ik het internet in mijn arm kon injecteren”, zei een van mijn lievelingsmensen van dit moment. Ik vond dat geen afknapper. Integendeel, ik begreep precies wat hij bedoelde. Nu ik weer date, ben ik een behendig online spoorzoeker geworden. Grote kans dat ik weet wat je favoriete bar is, wie je beste vrienden zijn en ik al mijn mogelijke concurrenten al in het vizier heb voor de eerste date. Verontrustend of attent, daar zit een grijs gebied tussen en dat heet Google-zoekopdracht.

We praten niet meer met elkaar, zegt kamp anti-smartphone. Maar via die schermpjes hebben we constant contact met andere mensen. Wat is er socialer dan dat? Ik heb vaker contact met verre familieleden. En ik zit nooit meer zonder onderwerpen om te bespreken op date. ‘Hier hebben ze dus de beste Daiquiri’s van de stad. Ja, ik wist al dat je die graag dronk.’

De smartphone is mijn speen. Zoals een baby ophoudt met jammeren als zijn zuigreflex wordt gekieteld, zo vermijd ik grote existentiële crisissen met een vast klik- en kijkgedrag. Appt een jongen niet terug? Ik screenshot het gesprek naar vrienden en die analyseren de laatste berichten, voorzien het van sarcastische opmerkingen en relativeren het met treffende dierenfilmpjes als antwoord.

Volgens de Amerikaanse wetenschapper Arthur Santana zit er een psychologische schaduwzijde aan het communiceren via een scherm. Je mist de non-verbale, fysieke communicatie. Je voelt je door de relatieve anonimiteit van het internet onschendbaar; je zegt sneller dingen die je in het echt nooit zou durven uitspreken. In de liefde werkt dit uitstekend. ’s Nachts zwoel gedichten influisteren via voicenote, bijvoorbeeld. Op date haal je nooit zomaar een dichtbundel uit je tas. Ondeugende beelden van je ontblote bovenlijf stuur je heimelijk in je lunchpauze, maar je komt altijd netjes gekleed op een afspraak opdagen, want je wil niet te promiscue overkomen of verkouden worden.

Mijn favoriet: vlak na een geslaagde date de ping van de app te horen. Om van de ander mijn favoriete emoji te krijgen. De emoji die me weer een blozende tiener maakt: het roze glitterhart. Oh zoet, modern leven. Niets romantischer dan mijn smartphone.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.