Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 6 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Na Edith Schippers de zondvloed

Natuurlijk waren er allerlei inhoudelijke redenen om Edith Schippers tot informateur te benoemen. Natuurlijk is ze gekwalificeerd, natuurlijk draait ze hier haar hand niet voor om. En natuurlijk had ze deze klus moeten afmaken in plaats van toe te geven aan het gemor dat er een andere informateur zou moeten komen.

Een ander.

Een man.

Een PvdA’er.

Want ondanks alle inhoudelijke redenen om Schippers tot informateur te benoemen, was er natuurlijk één die er met kop en schouders bovenuit stak (waarom zou ik liegen?): EINDELIJK EEN VROUW! En dan ook nog één die ronduit toegeeft vaker dan eens haar dochter af te moeten kopen met een iPad oid als ze weer ‘ns niet of laat thuiskomt. Edith staat er. Op Edith kun je bouwen.

Maar met de haven in zicht, gooit Schippers de handdoek in de ring. Er is geen meerderheidskabinet mogelijk, concludeert ze. Dat dat met GroenLinks niet mogelijk zou worden, wist de Nederlandse bevolking al weken. Dat de Christenunie ’m ook niet zou worden, óók. Voor de vorm moesten ze daar in Den Haag nog over brabbbelen (dank je wel Alexander dat je korte metten met de CU gemaakt hebt, het één-tweetje met Rutte was doorzichtig, maar applaus. Goed gedaan – welk ministerie wordt het?). Schippers heeft het pad geëffend naar een minderheidskabinet en laat het aan een man van PvdA-huize over om dat in te koppen. Aan een man die al jaren en jaren en nog meer jaren rondloopt in Den Haag. Als deze verkiezingen één ding hebben duidelijk gemaakt, is het wel dat kiezers lui die al jaren rondlopen zát zijn. We willen wat anders en in Den Haag wordt er alles aan gedaan om dat ‘anders’ te negeren. Het zou voor Schippers pleiten als ze ermee kapt, omdat ze geen zin heeft om dat te negeren maar waarschijnlijk is ze het gewoon zat. Terecht ook. Die kerels met hun gejank, waar zij dan weer in de pers domme vragen over moet beantwoorden met non-antwoorden. De vakantie lonkt!

Ondertussen weet heel Nederland dat voor een stabiel meerderheidskabinet maar één optie is: VVD- PVV- CDA-D66. Dit zijn de vier grootste partijen van Nederland, dit zijn de partijen waar de meeste Nederlanders op hebben gestemd. Samen hebben VVD-PVV-CDA-D66 91 zetels. Is niet het hele doel van verkiezingen, om met die partijen samen te werken waar de meeste Nederlanders op gestemd hebben? Dus niet 75+1, maar een ruime meerderheid? En al helemaal niet een minderheidskabinet? Elke informateur die meent dat een minderheidskabinet mogelijk is, en wel die van VVD-CDA-D66 (71 zetels) of aangevuld tot meerderheid met PvdA (80 zetels) doet aan kiezersbedrog. En is een oude man. Van PvdA-huize – na hem de zondvloed. En uiteindelijk na Edith ook. Het talent waarmee ze in Den Haag negeren dat Nederland op 15 maart 2017 zowel PvdA als VVD heeft afgestraft, is bewonderenswaardig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.