Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 9 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Living the dream!

We kunnen allemaal wel erg boos zijn op klikturken die mij hun droom laten leven in Turkije, maar laten we even bij de feiten blijven: hebben we Mark Rutte, Lodewijk Asscher, Klaas Dijkhoff, Bert Koenders, Ard van der Steur, Jeanine Hennis en alle anderen in vak K én de Tweede Kamer eigenlijk het gedrag van klikturken horen veroordelen? Hebben ze al gezegd dat er maatregelen worden getroffen tegen externe partijen die Nederlanders oproepen tot ‘verraad’ van Nederlanders vanwege een onwelgevallige mening? Is er een Turkse ambassadeur op het matje geroepen dan wel het land uitgezet vanwege de kliklijn? Is er een Turks consulaat gesloten? Hebben Mark en co ook maar één keer gezegd dat er maatregelen worden getroffen tegen mensen met een dubbele nationaliteit die spugen op het land waar ze wonen, die spugen op de medelanders van het land waar ze wonen en die trouw zweren aan een buitenlandse mogendheid? Hebben Mark en co ook maar één keer gezegd dat er maatregelen worden getroffen om dit soort praktijken nú en in de toekomst tegen te gaan? Maatregelen als Nederlanderschap afpakken? Maatregelen als instroom van nog meer andersgelovigen en -denkenden inperken?

Want waar mijn moeder denkt dat die kliklijn speciaal voor mij is ingesteld (schattig, maar ik mag hopen van niet), raakt die kliklijn álle Nederlanders. Elke hoofdredacteur van Nederland die een opiniestuk of interview met mij afdrukt, kan door een klikturk aangegeven bij de Turkse overheid. Elke Nederlander die met zijn collega over de Europapolitiek van Erdogan discussieert, kan door een klikturk aangegeven worden bij de Turkse overheid. Elke scholier die een werkstuk maakt over dictaturen en zelfs maar suggereert dat aan de grens van Europa momenteel een dictatuur in wording ontstaat, kan aangegeven worden bij de Turkse overheid. Elke Nederlander die een all inclusive richting Turkije boekt, kan de Nederlandse ambassade in Ankara overuren laten draaien, mocht-ie zo dom zijn om tijdens zijn vakantie iets te zeggen als ‘leuk land hoor Turkije, jammer van alle moslims’. Dringt het eigenlijk wel door in Nederland en vooral in het parlement dat die kliklijn die het Turkse consulaat in Rotterdam naar buiten heeft gebracht, ons allemaal raakt?

Ja, laten we even bij de feiten blijven: klikturken gedijen in Nederland mede dankzij het beleid van alle voorgangers van Mark Rutte, Lodewijk Asscher, Klaas Dijkhoff, Bert Koenders, Ard van der Steur, Jeanine Hennis en alle anderen in vak K én de Tweede Kamer. Je zou denken dat Mark Rutte, Lodewijk Asscher, Klaas Dijkhoff, Bert Koenders, Aard van der Steur, Jeanine Hennis en al die anderen in vak K én de Tweede Kamer daar iets van geleerd hebben. Dat ze fouten uit het verleden herstellen, de fluwelen handschoenen uitdoen en – heus – desnoods mij offeren, maar tegelijkertijd een half miljoen Nederturken dat paspoort afpakken. Niets van dat alles. Wat Mark Rutte, Lodewijk Asscher, Klaas Dijkhoff, Bert Koenders, Aard van der Steur, Jeanine Hennis en alle anderen in de Tweede Kamer allemaal doen, weet ik niet, maar dat ik inmiddels te lang in TURKIJE word vastgehouden, omdat ik mijn mening in NEDERLAND heb verkondigd, is een feit.

Ondertussen maakt de Tweede Kamer zich druk over futiliteiten als mijn verblijfs- en advocaatkosten (ik betaal het zelf, dank jullie wel voor het gelul in de TK, weer een dagje geld verdiend over mijn rug). Thierry Baudet smeekt me zowat elke avond én ochtend om crowdfunding op te zetten, maar ik krijg het niet over mijn lippen om om geld te vragen. Nou ja, behalve dan aan de bank, die mijn krediet omhoog heeft gegooid. Waarvoor DANK, Lijdy.

Ik leef de droom van Nederturken: cocktails in het Hilton, ijsjes op het strand, om de dag naar de kapper en op maandag en vrijdag om 18.00 uur een kopje thee op het politiebureau van Kusadasi. Maar in tegenstelling tot volksstammen Nederturken kan ik me dat ook allemaal in Nederland permitteren. Ruilen, dappere dodo’s?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.