Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 9 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Je hebt een Nederlands paspoort

En toen ontving ook ik de mail, waarin het Turkse consulaat oproept Nederturken NSB gedrag te vertonen. In de mail wordt opgedragen om de namen van “personen die zich van laatdunkende, kleinerende, haatdragende en lasterlijke uitingen hebben bediend jegens de Turkse president, Turkije en de Turkse samenleving” voor het einde van de dag naar het Turkse consulaat te sturen.

Dat het Turkse consulaat tot dergelijk achterlijk gedrag over gaat, kan ik nog snappen: ze vertegenwoordigen al dan niet tegen wil en dank, het beleid van Sultan Erdogan. Dat er Nederturken zijn die hieraan willen meewerken, snap ik niet.

Je hebt een Nederlands paspoort.

Je woont in vrijheid.

Je leeft in een land waar geen oorlog is.

Je geniet van alle mensenrechten die de VN heeft afgedwongen.

Besef je wel dat dat vrijheden zijn waar ze in Turkije alleen maar van kunnen dromen?

En dan ga je mensen oproepen tot NSB-gedrag?

De mail die ik ontving was afkomstig van Mustafa Ayranci, voorzitter van de Turkse arbeidersvereniging HTIB. Een mail die in dusdanig slecht Nederlands was opgesteld, dat totaal onduidelijk is of Ayranci en zijn HTIB nou vóór of tegen de NSB-oproep van het Turkse consulaat in Rotterdam zijn. Ook de attachments waarin Ayranci een en ander toelicht, zijn onleesbaar. En waar ik in eerste instantie ervan uitging dat Ayranci heulde met de wolven, zou het zomaar kunnen zijn dat het niet zo is. Je weet niet, en heus, als je na zoveel jaar in Nederland nog steeds moeite hebt met foutloos schrijven, is het geen schande om een secretaresse of eindredacteur aan te stellen. Zeker niet als het om dit soort precaire zaken gaat.

Maar tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself. En geef die geliefde Erdogan van je ook een beurt.

Ik mag lijen dat die servers waarop de klikmails binnenkomen, in no time plat liggen door toedoen van hackers en de namen van de NSB’ers bekend worden. Ik strijd met open vizier; zouden jullie ook moeten proberen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.