Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 6 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Gekaapt? Gecorrigeerd!

De column die hier vandaag had moeten staan bleek gisteren om 18.35 uur achterhaald. De krant die het Zaankantse tuig Ismail Ilgün op het schild hees door hem tussen niet-criminele Zaankanters te nomineren als ’Zaankanter van het jaar’, heeft de verkiezing afgebroken. Omdat de verkiezing ’gekaapt’ zou zijn door onder andere GeenStijl.

Gekaapt.

De redactie van het NoordHollands Dagblad weet het verschil tussen kapen en corrigeren niet. De redactie verdedigt haar beslissing door te stellen dat „de verkiezing bedoeld is om mensen die in 2016 opvielen en iets teweeg brachten in de regio in de schijnwerpers te zetten.”

Gekaapt.

Je zou je eigen hoofd en je eigen prestatie maar moeten terugzien op een lijst naast Ismail Ilgün, bekend geworden als ’treitervlogger’ en tuig van de richel. Je zou je eigen eerzame nominatie maar terugzien naast die van deze jongeman. „Waar gaat dit over?!” zegt genomineerde René de Reus die op maandagochtend om 7.30 uur zichzelf op televisie terugzag naast Ismail Ilgün tegen het Noord-Hollands Dagblad.

Gekaapt.

„We houden al jaren dit soort verkiezingen bij diverse edities”, zegt adjunct-hoofdredacteur Gerben van ’t Hek van het NoordHollands Dagblad. „Als regionale redactie maken we graag onderdeel uit van de lokale maatschappij. Dan zit je niet te wachten op ’relstemmen’ uit de andere kant van het land. Deze verkiezingen zijn volledig gekaapt. Niet alleen door Geen Stijl, maar ook door een debat op internet dat heel onfris wordt gevoerd. Pure polarisatie. Daar willen we geen voedingsbodem voor bieden. Hoe spijtig het ook is dat we deze verkiezing nu afblazen.”

Laten ik even heel duidelijk zijn: ik heb geen verkiezing gekaapt. En mijn collega’s en vrienden zoals GeenStijl, Annabel Nanninga, Jan Dijkgraaf, Wierd Duk en ongetwijfeld nog vele anderen, hebben ook geen verkiezing gekaapt. Nee, wij hebben gedaan wat jullie hebben nagelaten: wij hebben jullie verkiezing gecorrigeerd. Wij – laat ik voor mezelf spreken: IK ben het zat dat jullie en met jullie zo vele journalisten tuig(vloggers) op het schild hijsen. IK ben het zat dat jullie begrip hebben voor de mislukte onderkant van de samenleving. Vooral als ze uit een mislukte cultuur stammen. En een niet-Nederlandse naam dragen. IK ben het zat dat dat ’hoort’. Dat dat ’tolerantie’ heet. Jullie horen excuses aan te bieden, aan alle genomineerden met uitzondering van die treitervlogger. Excuses aan alle internetters die jullie verkiezing van Zaankanter van het jaar hebben gecorrigeerd. Excuses. En niets anders dan excuses.

Dank jullie wel, ’relstemmende kapers’. Trots op jullie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.