Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 9 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

#freeokkeornstein

Het is een aardige man, Joel Voordewind. Kamerlid voor de Christenunie. Nu zijn ze bij de Christenunie allemaal aardig. Geïnteresseerd in de ander. Best frustrerend – alsof het laatste beetje menselijkheid is voorbehouden aan de christelijke politici. Voordewind stelde ooit Kamervragen over mijn eventuele uitlevering aan Turkije. Het zijn acties waardoor ik, alle goede bedoelingen ten spijt, ontplof. Fijn dat er aan mij gedacht wordt, heus. Maar het gaat niet om mij. Het gaat om het principe dat de Nederlandse overheid staatsburgers uitlevert aan vreemde mogendheden als er in de ogen van die vreemde mogendheid een misdrijf is gepleegd. Zo zitten er wereldwijd 2000 Nederlanders vast in buitenlandse cellen – ik ben de dans ontsprongen. Waarom ik wel, en die andere 2000 niet?

De vraag stellen, is ‘m beantwoorden maar nooit wil ik mij belangrijker voelen dan die 2000 Nederlanders die nog steeds onschuldig vast zitten in buitenlandse cellen. Julio Poch die zonder enig bewijs is uitgeleverd aan de Argentijnen. Peter de Bruijn die India niet uitkomt wegens vermeend afgezegd huwelijksaanzoek. En sinds afgelopen week Okke Ornstein die opgepakt is in Panama.

Okke wie?

Okke Ornstein

Journalist.

Wonend en werkzaam in Panama. Nu heb ik redelijk weinig begrip voor mensen die Nederland verlaten om in den vreemde te wonen maar goed, journalistiek is een vreemd vak. Valt geen droog brood in te verdienen dus als de opening Koerdistan (Geerdink) of Panama is, dan ga je hé? Ornstein houdt een blog bij over corruptie en fraude in Panama. Een van de door hem genoemde oplichters is de Canadees Friesner, die in de VS reeds veroordeeld is. Friesner diende een aanklacht in waardoor Ornstein werd opgepakt. Saillant detail is dat Ornstein al eerder veroordeeld was om zijn blog waar hij namen en rugnummers noemt, maar tot afgelopen week met rust was gelaten. Bij terugkomst in Panama verdween hij de cel in.

Mijn eerste reactie: idioot. Als je in een land als Panama veroordeeld bent tot gevangenisstraf, blijf je toch weg? Je tikt dat leven af, en zo niet, dan zit je op de blaren. De Nederlandse overheid waarschuwde me bij aankomst op Schiphol meteen dat Turkse bodem verboden terrein is voor me. En terecht. Mijn tweede reactie: een journalist is opgepakt in den vreemde voor het doen van zijn werk. Klinkt afschuwelijk bekend. Is afschuwelijk onterecht.

Nederlanders horen niet weg te rotten in buitenlandse cellen, zeker niet als ze onschuldig zijn. Er is geen enkele reden waarom hij daar zou moeten wegrotten terwijl met man en macht gewerkt is aan mijn terugkeer. Anders dan die ene reden die ik kan bedenken: de mazzel te werken voor de grootste media van Nederland. Vrijheid hoort geen grenzen te kennen, vrijheid hoort geen netwerk te kennen, vrijheid hoort geen politiek gewin te zijn. Vrijheid geldt voor iedereen – zeker in mijn vakgebied. Joel Voordewind, Bert Koenders, Mark Rutte: is iedereen gelijk in Nederland of zijn degenen die voor TMG, Sanoma, NRC werken net iets gelijker?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.