Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 6 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Dubbele nationaliteit versus paspoort

Natuurlijk los je met het verbieden van dubbele paspoorten geen loyaliteitskwestie op. Zo makkelijk kom je niet van misplaatste patriottistische gevoelens van nieuwe Nederlanders af. Maar het is een verkeerde discussie: een paspoort is slechts een reisdocument. De real deal is nationaliteit.

Een nationaliteit is een recht waar je mee wordt geboren. Als je ouders Nederlander zijn, ben je geboren Nederlander. Als je ouders Turks zijn, geboren Turk. Daar houdt de vergelijking op. In sommige landen (Turkije!) is nationaliteit echter geen recht maar een plicht. Je wordt lijfeigene van Turkije, onderdeel van de stam waar je niet uit kunt treden tenzij daar toestemming voor wordt gegeven.

De discussie moet gaan over de dubbele nationaliteit, niet het dubbele reisdocument dat hoort bij die nationaliteit. Veel mensen met onder andere een Turks, Marokkaans of godbetert Argentijns paspoort én nationaliteit hebben de Nederlandse nationaliteit gekregen – gekregen – toen ze erom vroegen. Het staat de Nederlandse overheid vrij om dit verzoek te negeren. Waarom zou je iemand de Nederlandse nationaliteit geven als ‘ie al een andere nationaliteit heeft? Nou… Omdat we hier zo liberaal zijn. Laat die mensen toch: ze wonen en werken hier, en als Nederlander kunnen ze dan ook stemmen. Bovendien opent het Nederlandse reisdocument dat bij die nationaliteit hoort, de deur naar zo’n beetje de hele wereld. Je kunt vrij reizen door Europa en vrijwel de rest van de wereld. Als je niet beter weet, denk je ‘duh’. Als je een Turks paspoort hebt, weet je: gedoe. Heel. Veel. Gedoe. Aantonen dat je geld, een terug-ticket en een baan hebt voordat je een stap over de grens mag zetten. Het Nederlands paspoort is goud waard. Die nationaliteit zal velen jeuken – dat kan gelukkig niemand nog ontkennen.

Mensen met een dubbele nationaliteit verkrijgen rechten. Daar staat tegenover dat het verlenen van de Nederlandse nationaliteit tot een verplichting van de Nederlandse overheid leidt: als een Nederlands staatsburger in den vreemde in de problemen komt, is de Nederlandse overheid de aangewezen instantie om te helpen. Maar welke overheid moet helpen bij een dubbele nationaliteit? Laten we wel zijn: wegkijken is makkelijk als er twee partijen zijn. Laat die andere overheid het maar oplossen. Zo kan het dat een Nederlandse Iraanse vrouw tijdens een vakantie wordt opgehangen in Iran. Jammer van je Nederlandse nationaliteit – of was het paspoort? Wie reist er dan ook naar een land af waar vrouw-zijn een straf is?

Als Nederlandse paspoort- en nationaliteithouder ben je geen lijfeigene van de overheid. Sterker nog, het is precies andersom: de burger krijgt rechten, de overheid plichten. Leg mij uit: waarom zou je als Nederlandse overheid verplichtingen willen hebben naar individuen, die lijfeigenen van een andere staat zijn en dit ook toejuichen? Die een staatshoofd en regime aanhangen anders dan die van het liberale land waar ze geboren en getogen zijn, leven en zullen sterven? Waarom zou je als Nederlandse overheid loyaal zijn, waar loyaliteit misplaatst is?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.