Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 6 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Campagnetijd

Ook zo kláár met Holland’s Next Top Leugenaar? Ook wel verkiezingen genoemd? Klaar met de miljarden die uit hoge hoeden getoverd worden om onderwijs, zorg en werkzekerheid te verbeteren? Hoezo kan dat nu opeens wél, vier weken voor de verkiezingen? Waar waren jullie de afgelopen vier jaar?

Ook zo kláár met die lijsttrekkersdebatten? Terecht dat RTL het ‘Premierdebat’ cancelt: politieke partijen mogen denken dat media onderdeel zijn van hun verkiezingscampagne, dat zíj bepalen met wie ze op tv te zien zijn, niets is minder waar. Het medium bepaalt het geschikte format voor hun lezer, kijker, luisteraar. De politicus schikt. Zeker in verkiezingstijd. Niet meedoen, dreigen over deelname is minachting van lezer, kijker en luisteraar.

Ook zo kláár met dat huwelijk tussen journalisten en politici? De VVD domineert in dit ‘huwelijk’: de ‘strategen’ daar bepalen in welk programma, in welke krant, welke VVD’er (Schippers, Rutte, Schultz, Hennis, Zijlstra, Dijkstra) welke volzin en boodschap zal verkondigen. Plus advertentie want dan is iedereen de hele week boos en zitten we ’s avonds bij RTL – niet bij Jinek want daar zitten we dan volgende week. Of andersom; het zal mij als kijker én interviewer jeuken waar ze zitten. Ongezien weet ik al wat ze gaan zeggen.

Ook zo kláár met de staatsomroep die bepaalt wat wij wanneer zien? Anders dan RTL heeft de NPO wél de verplichting ons te informeren. In plaats daarvan kiezen ze consequent voor manipuleren. Zo wordt een documentaire over het mislukte asielbeleid pas ná de verkiezingen uitgezonden; ervóór zou de PVV in de kaart spelen. ‘Onzin’ jankt baasje Hans Laroes dan. ‘Zenderbazen bepalen het uitzendtijdstip, de docu verdient prime time, meer kijkers!’. Newsflash: de kijkers zitten op internet. Vraag maar aan Arjan Lubach – tegen de 100 miljoen views. Online. Al zend je 24/7 uit Hans Laroes, dat haal je niet op je NPO1/2/3. (Hoi Shula, leuk hoor, die ‘verandering’ bij je NPO. Gaat lekker hè? Wat vind je er eigenlijk zelf van?).

Lijsttrekkersdebatten zijn goed voor het ego van de presentator. Zie mij ’ns shinen tussen de notabelen van het land! Alleen amateurs trappen erin. Dus toen voorlichters er eeuwig over deden om hun deelname aan het Libelle Lijsttrekkersdebat te bevestigen (Pechtold zei per kerende mail toe, Rutte en Wilders weigerden, de rest kwam uiteraard), had ik er geen zin meer in. Bovendien zijn die mannen voorspelbaar. Húp nieuw plan: op 6 maart zitten Marianne Thieme, Mona Keijzer, Renske Leijten, Fleur Agema, Khadija Arib, Kathalijne Buitenweg, Pia Dijkstra, Ancilla van de Leest, Tanya Hoogwerf, Carola Schouten en Leoni Sazias in café Dudok Den Haag. De VVD ontbreekt: alleen een onbekende dame had tijd. Dág VVD. Jullie krijgen een podium, jullie weigeren een podium. Prima. Ik ben, net als RTL, geen onderdeel van jullie verkiezingscampagne.

Ik ben er kláár mee. Daarom: 6 maart, een goed gesprek met elf topvrouwen. Het enige wat dan nog voorspelbaar is, is de appeltaart van Dudok.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.