Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 6 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Aan onze minister-president

Hey Mark,

Ik ga je een oneerbaar voorstel doen.

Ik weet dat het niet kan, niet in onze samenleving.

Niet met onze definitie van gelijkheid.

Niet met onze definitie van recht.

Niet met onze waarde van vrijheid.

En zeker niet met onze waarde als democratie.

Maar Mark, niet alle mensen zijn gelijk.

Een terrorist ademt misschien dezelfde lucht maar neemt eigenlijk ruimte in beslag. En lucht. Vooral vrijheid.

Natuurlijk, die mensen verdienen ook een rechtssysteem, heel nobel en zo maar ik stel voor dat we uitzonderingen maken. Je hebt toch discretionaire bevoegdheden? Als minister-president? En anders kun je het misschien aan een VVD-vriendje vragen, Stef Blok en Klaas Dijkhoff zitten allebei op justitie en we weten inmiddels dat Klaas toch al ruim strooit met persoonlijke pardonnetjes aan vluchtelingen. Dan kan dit wat ik je wil vragen er ook heus nog wel bij.

Want Mark, het kan zo niet verder. Wat je met Jesse uitspookt zal me een worst wezen (stop die jongen in je kabinet, geef hem een lolly en marginaliseer dat groene gezeik) maar het wordt tijd om de dubbele nationaliteithouders aan te pakken. Zeker als dat mensen zijn die hier van hun vrijheid genieten, maar met hun hart stemmen voor een dictatuur. Met hun stem wetgevende en uitvoerende macht toekennen aan één persoon. Die ook nog ‘ns zelf zijn vice-premiers kan benoemen, het parlement naar huis kan sturen en het hooggerechtshof kan benoemen. Op een man die iedereen die het niet eens is met hem, weg zet als ‘terrorist’ – zo’n beetje de helft van zijn bevolking.

Natuurlijk Mark, mogen die mensen zich uitleveren aan een dictator. Het probleem is echter dat ze dat niet doen. Ze leven hier in vrijheid, leveren anderen uit aan een dicatator en spugen op onze samenleving. En dus Mark, zit er niets anders op dan corrigerend op te treden. Die mensen verdienen behandeld te worden, zoals ze behandeld wensen te worden. Alles wat hun dictator doet, is immers goed. Dus bij deze mijn verzoek aan je. Mijn dringende verzoek. Geef die mensen wat ze willen: dictatoriaal gedrag.

Ook deze zomer vertrekken dubbele paspoorthouders massaal naar Turkije. Lieve Mark, doe me een lol: neem het Nederlandse paspoort in van elke Nederturk die deze zomer nog op een vlucht naar Turkije stapt. Jij hebt de unieke kans om ze te geven wat ze willen: leven in de nabijheid, in het land van hun grote voorbeeld. Neem hun Nederlandse nationaliteit én paspoort af terwijl ze daar zitten. Zorg dat ze Turkije niet meer uit kunnen reizen, zorg dat ze voelen wat hun Turkse staatsburgerschap én paspoort waard is. Gun ze die ervaring, gun óns die ervaring. Gun ons een samenleving die bevrijd is van dictatoriale invloeden.

Nederland verdient het om bevrijd te worden van landverraders. Jij bent voor de derde keer tot minister-president gekozen Mark. Gekozen Mark. Dat schept verplichtingen. Zorg ervoor, dat die stemmen van mijn ouders niet verloren gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.