Marktplaats-hondjes
Cesar Milan laat het er zo makkelijk uitzien; van een bange, overgevoelige hond een evenwichtige viervoeter maken. Wat er in de montage is uitgeknipt zijn de uren die je dagelijks intensief bezig moet zijn om van een gestoord beest een aaibaar huisdier te maken.
Jaarlijks komen 70.000 puppy’s rechtstreeks uit Hongaarse fokschuren Nederland in, onthulde Zembla onlangs. Ongechipt, niet ingeënt tegen ziektes en vaak te jong verkocht. De moederhonden worden bij elke loopsheid volgegooid om nog meer koopwaar te baren. Inteelt is waarschijnlijk meer regel dan uitzondering. Het gevolg: zieke, zwakke en vaak geflipte honden. Wat er als pup nog schattig uitziet, sterft snel of groeit op tot een brok problemen waar de meeste mensen helemaal niet mee om kunnen gaan. Ik noem het Marktplaats-hondjes. Op vrijdagavond besluiten mensen dat ze wel zo’n beestje willen, ze zoeken op Marktplaats en zaterdag pikken ze er een op. Het zijn look-a-likes, volgens de Raad van Beheer. Zo heeft de belangenorganisatie voor rashonden berekend dat 96 procent van de chihuahua’s in Nederland geen stamboom heeft, waardoor je niet weet wie de ouders zijn en wat de afkomst is.
Uit ervaring weet ik dat verantwoord fokken wel kan. Ik ben in roedelvorm opgegroeid. We hadden altijd honden en af en toe een nestje. Als mijn moeder een nestje plant, gaat ze tot de tiende generatie na wat voor ziektes er in de bloedlijnen zitten om deze te voorkomen. De pups worden bijgevoerd met belangrijke voedingstoffen voor een opgroeiend dier. Na de eerste inentingen begint de socialisatie. Een jeugdherinnering: mijn zus en ik met ieder twee springende, trekkende pups aan een riem, het tuinpad op en neer om ze aan de lijn te leren lopen. Voor het eerst in de auto. Een wandeling door de stad, zodat ze wennen aan geluid, aan mensen, aan het leven. Het zijn ervaringen die Marktplaats-hondjes missen.
In de huidige cirkel van hondenuitbuiting zijn veel vingers te wijzen; de malafide handelaren, de Hongaarse fokschuren, Marktplaats die de advertenties toestaat, de NVWA die niet ingrijpt, de politie met te weinig mankracht, maar uiteindelijk begint het bij de vraag. De meeste hondenbezitters zijn lieve baasjes, maar geen Cesar Milans. Iets leuks om te knuffelen zit ook in het asiel. Voor een echte rashond, met stamboom en stabiel karakter, moet de Raad van Beheer het eerste contactpunt zijn. Die weten hoe je een goed baasje wordt en geen hondentherapeut hoeft te zijn.