De domme dingen
Hij deed het één keer, met teveel drank op zat hij achter het stuur. Stervend van schaamte werd hij nuchter in de cel. Hoe had hij zo dom kunnen zijn? Nooit zou mijn beste vriend meer dronken gaan rijden. De boete en arrestatie hield hij voor zichzelf, hij had zijn lesje wel geleerd.
De weekendvangst van politie Rotterdam heeft die keuze niet kunnen maken. Zijn scheldtirade werd zonder filter op de stem – dus herkenbaar – online geplaatst en werd door vrijwel elke krant gedeeld om ‘de maatschappij’ de dagelijkse politiepraktijk te laten horen, aldus de website van het Team Paraatheid.
„Lekker uitnuchteren”, roept de arrestant met dubbele tong. „Lekker gratis kankerthee, gratis melk en gratis brood”, brult hij tegen de agent die hem naar het bureau rijdt. „Dit doe jij helemaal goed, flikkertje.”
Nu is de tirade van deze arrestant niet erger dan wat een gemiddelde columnist over zich heen krijgt als die iets over zwarte piet schrijft, dus ik was niet echt onder de indruk. Wel vroeg ik me af wat het beoogde doel was van de politie. Wilden ze ons bewust maken van een groeiend sociaal probleem? Liep het verbaal geweld tegen de ordehandhaving de spuigaten uit? Een soortgelijke campagne heeft ambulancepersoneel meer sociaal bewustzijn gebracht. Toch loopt deze vergelijking scheef. De politie is nauwelijks hulpeloos te noemen met hun handboeien, pepperspray en fysieke training. Ik mag toch hopen dat een gemiddelde agent prima in staat is om op te treden als hij beledigd wordt.
Was het delen van de scheldpartij misschien een pleidooi voor bravere arrestanten? Waarom doe je niet gezellig mee, lijkt de onderliggende boodschap van de politie te zijn. We hebben je opgepakt, je handen zitten achter je rug vast, je krijgt een strafblad en je hebt een kwade dronk. Waarom doe je zo akelig tegen ons?
‘Public shaming’ is een term die sinds de opkomst van de social media en smartphones veelvuldig gebruikt wordt en het is een belangrijke discussie om te voeren. Er is een dunne scheidslijn tussen het publiek bewust maken en iemand publiekelijk aan de schandpaal nagelen. Ook al zijn onze korpsen goed getraind in het inrekenen van een oproerkraaier, ze missen duidelijk nog het besef van hun online verantwoordelijkheden.
Mijn vriend pakt nooit meer de auto als hij heeft gedronken. De domme dingen die hij doet als hij dronken is, worden nu alleen gezien door zijn vrienden. Dat is al beschamend genoeg.