Van beren tot ganzen: tientallen wilde diersoorten in aantallen toegenomen in Europa
In Europa zijn steeds meer grote, wilde dieren te vinden. Tientallen wilde diersoorten zijn afgelopen decennia toegenomen. Hier onder vallen bijvoorbeeld beren, ooienvaars, bevers en wolven. In totaal zijn het wel vijftig verschillende soorten.
Zij hebben in de afgelopen veertig tot vijftig jaar terrein gewonnen in Europa. Dat blijkt uit een rapport dat Rewilding Europe vandaag in Cambridge presenteert. Maatregelen zoals rechtsbescherming, het vergroten en verbinden van beschermde gebieden en het verminderen van jacht hebben een positieve invloed op de populatie van wilde dieren.
De wolf in Nederland: positief of negatief?
Nederland is afgelopen jaren in de ban van de wolf. Positief en negatief. Het is goed dat het dier het ecosysteem verbetert, maar is het minder goed dat mensen zich onveilig voelen. Daarom kwam de Europese Unie met een oplossing. Er zijn hekken geplaatst en er wordt gebruikgemaakt van honden. Ook worden boeren gecompenseerd voor het verlies van vee door wolven. De EU moedigt het samenleven van mens en wolf nu sterk aan.
Aan zo’n plan is behoefte, want de grijze wolf herstelt zich en plant zich gemakkelijk voort in gebieden waar de mens dat toestaat. Sinds de jacht op de wolf aan banden is gelegd, is de soort zich aan het herstellen. Het aantal wolven is met 17.000 dieren door heel Europa toegenomen.
Deze diersoorten zitten in de problemen
Maar dat is dus niet het enige dier dat een opmars maakt. Zo is het aantal brandganzen gegroeid en zijn er ook steeds meer wisenten (Europese bizons), dassen en zelfs bultruggen. De dieren zijn niet alleen in aantallen toegenomen, maar hun leefgebied is ook groter geworden.
Dat klinkt allemaal heel goed, maar er zijn ook sombere onderzoeksresultaten. Zo blijkt dat veel diersoorten verdwijnen of steeds minder leefgebied hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor de otter en de aasgier. Sinds 1955 is het aantal otters bijvoorbeeld met vier procent afgenomen.
Bever maakt de grootste comeback
Het onderzoek biedt inzicht in waarom bepaalde Europese diersoorten het nu goed doen. De wetenschappers zijn optimistisch, want het rapport toont aan dat diersoorten kunnen herstellen als ze de kans krijgen om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden, onder meer als gevolg van klimaatverandering.
De meest succesvolle terugkomer is de bever, met een toename van 16.000 procent (ja, dit klopt echt) sinds de jaren 60. Toen was hun aantal door jacht en vergiftiging zo sterk teruggebracht dat er Europa nog maar 1200 exemplaren in het wild leefden.