Nieuwe dinosaurussoort die kon ‘praten’ ontdekt in Mexico
Hij leefde 72 of 73 miljoen jaar geleden en tot dit jaar wist niemand van zijn bestaan af. De nieuwe dinosaurussoort heet Tlatolophus galorum en hij communiceerde middels geluiden. Dinoliefhebbers over de hele wereld zijn opgetogen over dit grote nieuws.
Paleontologen hebben een nieuwe soort dinosaurus ontdekt na de vondst van een 72 of 73 miljoen jaar oud fossiel in Noord-Mexico. Dit maakte het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) gisteren bekend. Het gaat om een grote herbivoor die door middel van geluid kon communiceren.
#Nacional | Los investigadores lograron determinar que sus restos pertenecen a una nueva especie: Tlatolophus galorum.https://t.co/QdbMCuQfHE
— Digital News QR (@DigitalNewsQR) May 14, 2021
Dinosaurussoort
De Tlatolophus galorum, zoals de dinosauriërsoort is genoemd, werd in 2013 gevonden in de noordelijke deelstaat Coahuila. De resten zijn goed bewaard gebleven omdat de dinosauriër waarschijnlijk kort na zijn dood in het water bedekt werd met sediment, laat het INAH weten.
👏
— Twarda🌸 (@Twarda8) May 12, 2021
Wetenschappers vonden aanvankelijk de staart van de prehistorische gigant. Naarmate de opgravingen vorderden werden ook 80 procent van de schedel, de kam, het dijbeen en de schouder blootgelegd. Die vondsten stelden de wetenschappers in staat om dit jaar te concluderen dat het om een niet eerder geïdentificeerde soort gaat.
🦕 Los paleontólogos estiman que esta especie, el Tlatolophus galorum, vivió hace unos 72 millones de años https://t.co/KYmHNdxgZR
— upday España (@updayESP) May 14, 2021
Oren
„We weten dat ze oren hadden waarmee ze geluiden met een lage frequentie konden opvangen”, stelt het INAH in een verklaring. „Dus ze moeten vreedzaam maar ook spraakzaam zijn geweest.” Want volgens de paleontologen konden de dinosauriërs „geluiden uitstoten om vijanden weg te jagen of voor voortplantingsdoeleinden”.
De naam Tlatolophus is afgeleid van het woord ‘tlahtolli’, wat ‘woord’ of ‘verklaring’ betekent in de inheemse Nahuatl-taal. ‘Lophus’ betekent kam in het Grieks, een verwijzing naar de 1,32 meter lange kam van het ontdekte exemplaar. Volgens het INAH lijkt de kam van de dinosauriër sterk op het symbool dat door Centraal-Amerikaanse volkeren werd gebruikt in manuscripten om communicatie en kennis uit te beelden.
Reacties Twitter
Op Twitter reageren dinoliefhebbers enthousiast op het grote nieuws. „Een hele mooie dag.Welkom Ttalolophus galorum. Gewoon wauw!”, schrijft iemand, met een foto van het skelet erbij. Vooral de schedel valt goed bij mensen. „Wat een prachtige schedel”, vat iemand het samen en een ander voelde meteen de drang er iets mee te doen. „De schedel ziet er zo lief uit dat ik het niet kon weerstaan”, waarna ze in het tekenpotlood klom:
Tlatolophus galorum, in a very Atuchin style. The skull looks so lovely I couldn't resist. pic.twitter.com/UBVFJxeVhD
— Khôi Nguyễn 🇻🇳 (@AK_Balaur) May 12, 2021
— Royal Tyrrell Museum of Palaeontology (@RoyalTyrrell) May 11, 2021
What a gorgeous skull!
— Brad Knight🦖 (@Alberto116_) May 11, 2021
Willy (91) en Wim (93) praten over alles in Lang Leve de Liefde, ook over seks