Iris Hermans
Iris Hermans Good vibes 16 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Mensen tegen hun 18-jarige zelf: Trouw niet, investeer in Apple, knuffel mama meer

Wat zou het toch mooi als je kon tijdreizen en je jongere zelf met terugwerkende kracht een wijze les mee kon geven. Weet jij al wat je tegen jezelf zou zeggen?

#durftevragen

Op verschillende platforms en op social media, en dan met name op Reddit en Twitter, wordt nog weleens een vraag gepost. Van ‘hoe is het om in de Bijlmer te wonen?’ tot ‘Hoe waardeer je de laatste Netflix-serie die je hebt gebinged?

Niet op alles wordt altijd even veel gereageerd, maar wél op de vraag van deze Twitteraar.

Max drie woorden

Twitteraar Alan G. vroeg onlangs wat mensen hun achttienjarige ‘ik’ zouden willen zeggen, als ze even terug konden gaan in de tijd. En het liefst in drie woorden max (al hield lang niet iedereen zich daaraan).

https://twitter.com/A_l_a_n__G/status/1314756338870890496

Het bericht ging als een malle door Twitterland, alsof zo’n beetje iedereen z’n jongere zelf iets wilde zeggen. Of wilde waarschuwen, en zo behoeden voor iets ergs. Het huwelijk bijvoorbeeld. Of zoals Al Bundy het zegt. „Don’t bang Peggy.”

https://twitter.com/RealAlBundy4TDs/status/1314925479095304194

Drugs

Niet alleen Al Bundy, maar ook drugs komen ook veel aan bod.

„Doe geen drugs”, zou een man tegen zichzelf willen zeggen. „Maar aan de andere kant hebben ze ook tot de mooiste tijd van m’n leven geleid. Dus misschien zeg ik wel helemaal niets tegen mezelf.”

Of:’Gewoon niet doen’ („toepasbaar op heel veel dingen”). En veel mensen zouden willen dat hun achttienjarige ik niet zou roken.

Stem nooit op Trump

De politiek komt ook veel voorbij. ‘Stem nooit op Trump’ en ‘Vertrouw geen Republikein!’. Maar beide kampen beantwoorden de vraag, want ook: ‘Stem nooit op een Democraat’. (Het zijn vooral veel Amerikanen die hebben gereageerd).

‘Je verdient beter’

Ook reageerden vrouwen met een waarschijnlijk niet zo heel florissant liefdesverleden. „Je verdient beter!”, schrijft iemand tegen zichzelf. En vrouwen die van ver komen. „Geloof in jezelf.” Of met een ‘achteruitziende’ blik. „Ga in therapie.”

Spijt

Veel mensen hebben spijt van dingen die ze toen niét hebben gedaan. „Marry that girl!”, schrijft iemand aan z’n jongere zelf. Hij licht toe wat hij bedoelt. Hij had al een ring gekocht voor zijn grote liefde in kwestie, maar z’n ouders deden er alles aan om hem op andere gedachten te brengen, inclusief dreigen. „It was ugly. Nog altijd vraag ik me af: wat nou als…”

Mensen reageren behulpzaam. „Kun je haar vinden? Is ze beschikbaar? Mijn oom vond op zijn 77ste zijn highschool-sweetheart terug en hebben nu de beste tijd ooit samen! Zoek haar op!”

Het werkt ook de andere kant op. Zo schrijft een vrouw tegen haar achttienjarige ik: „Trouw niet met Karl.” En een ander: „Verlaat hem nú.”

Doe het veilig

„Krijg geen kinderen”, zou een vrouw zichzelf met terugwerkende kracht wel willen toeschreeuwen. Iets wat op veel reacties kon rekenen van mensen die het daar ab-so-luut niet mee eens waren.

Of iemand anders die het gewoon bij het zaadje aanpakt. „Gebruik een condoom.”

Apple

Veel van de reacties zijn van mensen die hun jongere ik zouden adviseren om Amazon-, Apple- of Microsoft-aandelen te kopen. Of Domino’s. Pizza vs. tech.

Knuffel

Dan zijn er ook nog de hele belangrijke woorden van een man aan zichzelf. „Mensen houden van je.” Hij gaat nog even verder, met de inmiddels nodige zelfkennis. „Maar waarschijnlijk had mijn jongere ik gedacht dat het een valstrik zou zijn en er helemaal door geobsedeerd raken, totdat hij deze tweet zou zien.”

En tot slot een jongen die zijn achttienjarige ik héél graag dit zou willen zeggen, misschien wel omdat ze er nu niet meer is. „Knuffel mama meer.”

Lees ook: Échte coronabanen: Youssef pakt winkelwagens aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.