Gat in ozonlaag in 30 jaar niet zo klein geweest
Goed nieuws: het gat in de ozonlaag is opnieuw geslonken en is in dertig jaar niet zo klein geweest! Dat heeft ruimtevaartorganisatie NASA naar buiten gebracht.
Kleinst in 30 jaar
In de jaren 80 van de vorige eeuw werd het gat in de ozonlaag ontdekt en dat gat werd in de jaren erna eigenlijk alleen maar groter. Hoewel het gat nu kleiner is geworden, is het nog wel altijd groter dan toen het gat boven Antartica werd ontdekt. Toch is er sprake van goed nieuws: de laatste keer dat het gat zo ‘klein’ was, was namelijk in 1988.
Waarom is die ozonlaag zo belangrijk? De ozonlaag is in feite een beschermlaag rond de aarde, die ultraviolette straling tegenhoudt die onder meer huidkanker veroorzaakt. Als de ozonlaag ons niet zou beschermen tegen de zon, zou leven op aarde niet mogelijk zijn. Hoe dunner de ozonlaag, hoe meer schadelijke, ultraviolette straling tot de aarde komt.
Het ozongat verandert in grootte gedurende het jaar en was dit jaar op 11 september op zijn grootst. Wetenschappers zijn voorzichtig optimistisch over de waargenomen krimp, maar waarschuwen dat er nog geen reden is om de polonaise te lopen. Volgens NASA is het verkleinen van het ozongat namelijk ook te verklaren door ‘natuurlijke fluctuaties’ en is het niet per se een bewijs van snelle genezing van het gat. „Dit is wat we hadden verwacht gezien de weersomstandigheden in de stratosfeer bij Antartica”, aldus Paul A. Newman van NASA.
In de warmere stratosfeer boven Anatartica was dit jaar namelijk een laag druksysteem. In de onderste regionen van de stratosfeer werden hierdoor minder wolken gemaakt en dat is volgens wetenschappers de eerste stap tot afbraak van ozon.
2070
Het ozongat is nu 19,6 miljoen vierkante kilometer groot. In 2006 was het op z’n grootst, sindsdien lijkt het langzaam te krimpen. NASA verwacht dat het gat in de ozonlaag pas in 2070 weer net zo klein is als toen het werd ontdekt.
Al sinds de ontdekking van het ozongat zijn er internationaal verwoede pogingen gedaan om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Een van de maatregelen die in de afgelopen jaren is genomen is het verbod op schadelijke cfk’s die vroeger in koelkasten werden gebruikt.