Els Anker
Els Anker Good vibes 1 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

De stoep als ontmoetingsplek

Van breien, bieren en bitterballen tot aan dansen en yoga: dit weekend zetten bijna 250 mensen hun bankjes buiten voor de deur voor het wereldwijd georganiseerde Openluchtcafé.

Het Openluchtcafé is dit jaar op zaterdag 1 en zondag 2 juli. BankjesCollectief, de organisator achter het landelijke evenement, nodigt mensen uit om een bankje te ‘openen’ voor hun huis. Het idee is dat men bij de bankjes iets serveert of organiseert: een salsabankje, zelfgemaakte appeltaart, een voetbalbankje of een andere verbindende activiteit.

Wederzijds begrip

Volgens de organisatie maken de recente aanslagen in Europa en de gespannen sfeer rondom de vluchtelingenopvang het tegengaan van structurele ongelijkheid en het bevorderen van wederzijds begrip tot één van de meest urgente opgaven van onze tijd.

„De kloof tussen arm en rijk is de afgelopen jaren gegroeid, net als die tussen hoog en laag opgeleiden en tussen allochtone en autochtone bewoners”, aldus oprichtster Cathelijn de Reede. „We zijn snel geneigd om in onze eigen ‘filterbubbel’ te blijven hangen. Het wordt daardoor steeds minder vanzelfsprekend om mensen uit een andere leefwereld te ontmoeten.”

Ontmoetingsplek

Vier jaar geleden besloot Van Reede een platform op te zetten waarop iedereen zijn of haar bankje kan aanmelden. Het van oorsprong Amsterdamse buurtinitiatief wil met de bankjes de publieke ruimte dan ook omtoveren tot een ontmoetingsplek voor iedereen. „De stoep is wat we gezamenlijk delen met elkaar. Als je op een bankje zit, straal je uit dat je open bent en de tijd neemt voor mensen. Dat leidt tot verrassende gesprekken.”

Sinds 2014 zijn al meer dan 1.000 bankjes geopend in 17 landen, met als doel dat steden en buurten een vriendelijk en positief karakter krijgen. Volgens De Reede is de diversiteit van de Nederlandse woningmarkt terug te zien in de opkomst bij de ontmoetingsplekken.

„In veel buurten is de mix tussen sociale huur en koopwoningen duidelijk zichtbaar. Desondanks is verbinding niet vanzelfsprekend, iedereen leeft voor zichzelf. Door een plek te creëren waar iedereen welkom is, zie je dat studenten, expats en senioren met elkaar in gesprek gaan en van elkaar cultuur leren.”

Samenhang

Hoewel de zon zich vandaag schuil houdt achter een wolkendek, laat de initiatiefneemster zich niet ontmoedigen door de regen. „We zijn aan het bankhoppen”, lacht ze. „Er is een bandje wat optreedt en we gaan straks naar de volgende ontmoetingsplaats.”

Zo geeft het Arabische Bankje in Amsterdam uitleg over de Arabische taal, gaat fotograaf Salih Kiliç de straat op om buurtbewoners te fotografen in Rotterdam en kunnen belangstellenden in Utrecht genieten van een ‘Hamburger Huiskamer Festival’. Allemaal met het doel elkaar te leren kennen, de sociale samenhang te versterken en kennis te delen en spullen te delen of te ruilen.”

Positief

Sociale buurtparticipatie blijkt dan ook een positieve invloed te hebben op de ontwikkeling van leefbaarheid. „Er ontstaan nieuwe ideeën voor de buurt”, ziet De Reede. „Denk bijvoorbeeld aan het oprichten van een groepsapp of het samen opruimen en gebruiken van een plein.”

Cathelijn de Reede lacht. Ze is dan ook nog lang niet ‘uitgehopt’.

Wil je weten waar er bij jou in de buurt een bankje geopend is? Neem dan hier een kijkje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.