Nederlanders in Londen: we moeten door blijven leven
In maart op de Westminster Bridge, eerder deze maand op de London Bridge en Borough Market en zondagnacht bij de Finsbury Park moskee. Om aanslagen aan de orde van de dag te noemen is overdreven, maar in Londen is de afgelopen maanden heel wat gebeurd. Ook het concert van Ariana Grande in Manchester, waarbij een man zichzelf opblies, liet zijn sporen na bij de bewoners.
Londen is een bruisende stad. Razend populair bij buitenlanders. Niet alleen voor een weekend weg, maar ook voor een langer verblijf. Onder hen zijn een hoop Nederlanders, die voor een baan of voor de liefde naar de Britse hoofdstad vertrokken. Voelen zij zich nog wel veilig in Londen of zijn er plekken of situaties die ze liever vermijden?
Joris Gijsbertse (27), woont 2 jaar in Londen
„Tijdens de aanslag op Borough Market reed ik met een vriend vlak langs de plek waar het gebeurde. Op dat moment wist ik niet wat er gaande was, maar ik kreeg van verschillende mensen berichten of ik oké was.” Als Joris op straat loopt, is hij niet bang: „Je kunt ook slachtoffer worden van een verkeersincident.” Wel merkt hij dat hij op plekken waar veel mensen bij elkaar komen, alert is. Bijvoorbeeld in de metro of in concertzalen: „Ik ga 1 juli naar Adele in Wembley Stadium. Zoiets zou ik nu niet snel meer plannen. Terwijl dat eigenlijk onzin is.” Londen verlaten vanwege de aanslagen is hij dan ook zeker niet van plan. „Het leven is hier top, dat zou ik er niet voor opgeven.” Vertrekken uit de Engelse hoofdstad zou Joris nog eerder vanwege de huidige politieke situatie.
Marjolijn Oudesluys (28), woont een half jaar in Londen
In de korte tijd dat Marjolijn in Londen woont, is er heel wat gebeurd. „Toen de aanslag op de London Bridge werd gepleegd, reisde ik voor de eerste keer in de spits. Er werd omgeroepen dat mensen extra goed op moesten letten. Dat was echt schrikken.” Ook ten tijde van de aanslag in Westminster was Marjolijn vlakbij. Hiervoor woonde ze in Amsterdam, waar de kans op een aanslag eveneens realistisch is. Toch is het anders: „Je denkt: ‘Het gebeurt gewoon weer’. Het maakt me niet echt angstig, maar wel boos.” Het openbaar vervoer vermijden en buiten de spits rijden, is voor Marjolijn geen optie. Ook bezocht ze afgelopen weekend gewoon een concert in Queen Elizabeth Stadium. “Een vriend vroeg: ‘ga je daar nu naartoe? Dat is een high alert area!’ Maar als we zo gaan leven, kun je niets meer doen.”
Rebecca Kools (40), woont 18 jaar in Londen
Rebecca heeft een dochter en neemt haar nog steeds gewoon overal mee naartoe. „De dreiging is er zolang ik hier woon eigenlijk altijd geweest. Het was geen kwestie van ‘of’, meer van ‘waar en wanneer’.” Rebecca legt uit dat het in Londen heel erg leeft, maar dat ze haar leven er absoluut niet door laat belemmeren. Wel denkt ze dat het anders voelt zodra er in je stad een dergelijke aanslag is gepleegd. Voor Nederlanders is het toch nog een ver-van-je-bedshow. „Mijn vrienden en ik gaan vaak naar Borough Market en voor mijn werk fietste ik elke dag over de London Bridge. Toen de aanslag daar plaatsvond, kwam het echt dichtbij.” Een feestje als Glastonbury slaat ze echter zeker niet over: „We moeten door blijven leven.”
Pieter Cornel (24), woont 3 jaar in Londen
Pieter deed zijn master in Londen en werkt er nu. Bang dat hij zelf slachtoffer wordt van een aanslag, is hij niet. „Het is vreemd om erover na te denken dat aanslagen zo dichtbij gebeuren, maar Londen is een stad met miljoenen mensen en de kans dat mij iets overkomt is gelukkig erg klein.” En hoe zit het met het thuisfront, maken zij zich zorgen? „Een beetje, ik kreeg na de aanslagen op de London Bridge een aantal appjes om te vragen of ik veilig was.” Verhuizen naar een andere stad is voor Pieter absoluut niet aan de orde. „Als je je elke dag alleen maar zorgen maakt over wat er zou kunnen gebeuren – of dat nu een aanslag is of een ongeluk – heb je geen tijd over om echt te leven.
Tessa van Rens (23), woont 10 maanden in Londen
Tessa studeert sinds september in Londen en werkt in een café vlak bij de Finsbury Park-moskee. „Ik ben nog steeds niet bang, maar het speelt wel in mijn hoofd: ‘dit had ik ook kunnen zijn.’“ Dit gevoel is sinds de gebeurtenissen op Borough Market dichterbij gekomen, vertelt ze. De aanslag op de Westminster Bridge was toch meer gericht op politici. En nu was een moskee het doelwit: „Het geweld komt van meerdere kanten.” De gebeurtenissen hebben volgens Tessa impact op de stad, maar de Londenaren laten zich niet bang maken. „Dat zegt ook wel iets over wat voor stad dit is.” Op een bepaalde manier wen je eraan als je hier woont, legt ze uit. De angst laten regeren is voor haar echter niet aan de orde: „Ik doe er niks anders om.”