Tot je 27e thuiswonen? Zo gek is dat eigenlijk niet
Als je boven de 25 jaar bent en vertelt dat je nog thuis woont, dan is de kans groot dat je een beetje raar wordt aangekeken. Toch blijven jongeren de laatste jaren steeds langer thuis wonen. En is het nou echt zo erg om op je 27e nog thuis te wonen?
Eerlijk is eerlijk, hotel papa en mama is natuurlijk best fijn. Je was wordt gedaan, er is altijd eten in huis en je hoeft je niet druk te maken over huisgenoten die hun troep niet opruimen. Maar op een gegeven moment wordt het tijd om je eigen plekje te zoeken. Het vinden van een geschikte woning is de laatste jaren steeds moeilijker geworden en dat is ook een van de redenen waarom veel jongeren nog niet op zichzelf zijn gaan wonen.
Uit een Amerikaans onderzoek kwam naar voren dat er in 2014 meer mensen bij hun ouders woonden, dan in 1960. Slechts 31,6 % van de Amerikaanse jongeren (18-34) wonen niet meer thuis.
„We zijn nog niet klaar om op te groeien”
Hoe komt het toch dat we steeds langer thuis blijven wonen? Een van de voornaamste redenen is: geld. In 1960 was het een stuk makkelijker om aan een betaalbare woning te komen. Ook studiekeuze, de behoefte om reizen en de voorkeur voor luxe spullen zorgen ervoor dat we net iets langer bij papa en mama blijven. In 1960 was het heel ‘normaal’ om na je studie te gaan werken, een huis te kopen en samen te gaan wonen. Tegenwoordig is het ook steeds gewoner om na je studie te gaan reizen en geld te besparen door bij je ouders te wonen. Ook wisselen we steeds vaker van baan en eigenlijk willen de meeste jongeren zich dan ook nog niet binden aan zoiets groots als het kopen van een huis.
Metro sprak met Bill Knaus, een psycholoog en gespecialiseerd op het gebied van uitstelgedrag. Knaus benadrukt dat er voor jongeren beperkte werkgelegenheden zijn, waardoor het moeilijker wordt om uit huis te gaan. Ook zijn er mensen die wellicht onzeker zijn en nog niet geloven dat ze op zichzelf kunnen wonen. Volgens Knaus hebben veel jongeren hun jeugd uitgesteld. „Ze geven hun geld liever uit aan mooie spullen en zijn vaak verwend door hun ouders, waardoor ze nooit echt zijn ‘opgegroeid’.”
Voordelen van lang thuis wonen
Bella DePaulo is pyscholoog en schreef het boek: Singled Out: How Singles Are Stereotyped, Stigmatized and Ignored, and Still Live Happily Ever After. Jarenlang was er een stigma dat single volwassen die nog bij hun ouders wonen werden gezien als ‘losers’. Volgens DePaula is dat beeld aan het veranderen en zijn jongvolwassen die nog bij hun ouders wonen echt niet allemaal ‘sukkels’. Er zijn juist voordelen aan langer thuis wonen.
Betere band met ouders
Uit een grootschalig Duits onderzoek waar 15.000 ouders uit 15 verschillende landen werden ondervraagd is gebleken dat volwassen kinderen die langer thuis blijven wonen een betere band hebben met hun ouders. Ze hadden een hechte band en voelde meer verantwoordelijkheid om hun ouders te helpen.
Minder financiele problemen
„Ze verliezen niet, ze winnen juist. Jongeren die langer thuis blijven wonen hebben een betere band met hun ouders en hebben minder financiële problemen,” zegt DePaula tegen Metro. De psycholoog kaart aan dat de relatie tussen ouders en kinderen ook verandert naar een gelijkwaardige vriendschap. Toch zijn er ook single volwassenen die wel even het huis uit gaan, maar daarna weer terugkeren naar hun ouders. „Het is goedkoper om samen te wonen, veel van de jongvolwassenen hebben een goede band met hun ouders, dus eigenlijk is het alleen maar gezellig om dan weer thuis te gaan wonen en daar is dus helemaal niets raars aan.”