Robert (23) al zeven jaar vrijwilliger bij rampen
Hij is pas 23 maar Robert Thielman heeft al flink wat vrijwilligerservaring op zijn cv staan. Sinds zeven jaar is de op Aruba geboren Eindhovenaar actief bij onder andere het Rode Kruis om mensen te helpen in rampgebieden. Inmiddels is het tijd voor een volgende stap: het milieu redden met een nieuw soort plastic.
Robert begint zeven jaar geleden op Aruba met vrijwilligerswerk, waar hij is geboren en getogen. „Mijn ouders zeggen altijd dat je je best moet doen voor jezelf én voor anderen.” Wanneer een vriend van Robert vraagt of hij een keer meegaat naar het Rode Kruis om te helpen. Daar valt het kwartje voor Robert: „Op een dag dacht ik: ik doe even mee met het Rode Kruis.” Daar is hij vier jaar lang vrijwilliger, tot hij in Nederland gaat wonen voor zijn studie Chemie Food & Pharma aan de Avans Hogeschool in ’s Hertogenbosch.
Orkaanseizoen
Op Aruba helpt hij vooral tijdens het orkaanseizoen. „De ABC-eilanden liggen net buiten de hurricane belt, de gebieden waar orkanen langskomen. Maar we krijgen er wel altijd een klap van. Door bijvoorbeeld overstromingen moeten mensen hun huis uit.” Robert helpt dan met het opnieuw opbouwen van huizen, familie zoeken en daarvoor het evacueren. „Ons huis staat bovenop een berg, waardoor we er zelf veel minder last van hebben. Het zijn vooral de arme mensen die laag op het eiland wonen die het slachtoffer zijn.”
Dat is niet iets dat je zomaar doet. „Ik het begin heb ik heel veel cursussen gedaan. Voor ambulancemedewerker, eerste hulp, psychologie, een rampencursus.” De jaren daarop reist hij de wereld over om te helpen in rampgebieden. „Dat is niet zo makkelijk als mensen soms denken. Het kost tijd en geld, de reizen zijn niet gratis. Ik heb een bijbaantje en al het geld gaat naar mijn vrijwilligerswerk toe.” Naast tijd en geld investeren, moet je sterk in je schoenen staan. „Je gaat naar rampgebieden waar je niet blij van wordt. Het is veel ellende. Mensen zijn gewond, of overlijden waar je bij bent. Je moet keihard zijn en tegelijk heel soft naar de mensen toe.”
Nieuw project
Inmiddels heeft Robert zijn vrijwilligershart verpand aan een nieuw project: het milieu. „Mensen hebben een stem, dieren en de natuur kunnen niet roepen dat we het anders moeten doen. Het broeikaseffect is één van de grootste problemen wereldwijd. Ik wil voor de dieren en het milieu opkomen, omdat ze dat zelf niet kunnen. Ze een stem geven.”
Om die reden is hij gaan kijken hoe hij plastic op een betere manier kan ontwikkelen. Een plantaardige manier, zodat het sneller is verteerd. „Op school krijg ik lessen in dit onderwerp. Bioplastic is veel beter afbreekbaar.” Robert besluit meteen de daad bij het woord te voegen en ontwikkeld op school een polymeermodel. „Polymeren is de manier waarop plastic wordt gemaakt. Mijn plastic is plantaardig, op basis van cellulose en proteïnen.”
Australië
Deze zomer moet het nieuwe plastic aan de man worden gebracht in Australië, Robert’s project draait vooral om het Great Barrier Reef, dat op dit moment wordt aangetast door traditioneel plastic. „Samen met de Great Barrier Reef Foundation ga ik plastic uit het rif halen, lezingen geven en dit product naar mensen toebrengen.” Maar bioplastic is toch niet echt nieuw? „Er zijn al projecten in volle gang om het te ontwikkelen. Mijn project is veel meer om mensen te laten zien dat er alternatieven zijn.”
Geen vakantie dus voor Robert, maar wel naar Australië en Bali. „De zomer is om mijn best te doen, voor mezelf en voor anderen. En het is altijd spannend om in een nieuwe omgeving te zijn. Dit is mijn vakantie.”