Alice Boothby
Alice Boothby Good vibes 16 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Deze 22-jarige held redde de wereld van cyberaanval

Eén jongen wist een wereldwijde internetramp afgelopen weekend te voorkomen. De 22-jarige Marcus Hutchins betaalde een tientje, registreerde een domein en het gevaar leek geweken. Dat gebeurde trouwens allemaal vanuit zijn slaapkamer bij zijn ouders thuis, in het zuidwesten van Engeland.

Wat gebeurde er precies? Gijzelsoftware WannaCry hield afgelopen week het internet in zijn greep. Wereldwijd werden tienduizenden computers getroffen door een van de grootste cyberaanvallen ooit. Bij deze aanval werden de bestanden op een computer digitaal gegijzeld en konden deze na het betalen van grote sommen losgeld worden teruggekocht. Tienduizenden computers werden geïnfecteerd in bijna honderd landen. Zover bekend, is er wereldwijd al zo’n 64.000 dollar in bitcoins betaald aan de hackers om bestanden terug te krijgen.

De Britse cyberspecialist Marcus besloot afgelopen weekend WannaCry eens nader te onderzoeken. Wat bleek? Hij ontdekte per toeval dat de kwaadaardige software tijdens de installatie contact probeerde te zoeken met een verborgen webadres, maar dat de website niet bestond. Zodra er verbinding met de site werd gemaakt, werden de bestanden op de computer in kwestie niet gegijzeld.

Marcus schakelde snel en besloot het webadres te registreren. Door dat te doen, voorkwam hij een mogelijk wereldwijde internetramp. Hoe hij precies te werk ging, beschrijft hij tot in detail op zijn blog ‘How to Accidentally Stop a Global Cyber Attacks’.

Marcus is bang voor zijn eigen veiligheid

De 22-jarige Brit heeft sinds zijn ontdekking nauwelijks geslapen en weet niet wat hem overkomt. Zo vertelt hij tegen The Telegraph: „Ik heb de afgelopen dagen nauwelijks geslapen en krijg berichten van mensen over de hele wereld om me te bedanken. Ik deed gewoon m’n werk, het was nooit mijn bedoeling om beroemd te worden.”

Die plotselinge roem heeft ook een keerzijde. Hij vreest voor een vergeldingsactie. „Als de hackers kwaad willen, weten ze binnen een mum van tijd waar ik woon”, vertelt hij aan Daily Mail. Hij refereert aan een andere cyberspecialist die te maken kreeg met doodsbedreigingen nadat zijn identiteit was uitgelekt. Volgens Marcus is het gevaar zeker niet geweken: nu de hackers weten hoe je dit type ransomware kunt uitschakelen, zullen ze snel met iets nieuws op de proppen komen.

Nederland

Bij de WannaCry-aanval zijn vooral Britse bedrijven en instellingen, zoals de Britse gezondheidsdienst en autofabrieken, getroffen. De schade valt in Nederland nog enigszins mee. Parkeerbedrijf Q-Park werd getroffen, waardoor mensen in sommige parkeergarages in het land niet konden betalen. Daar lijkt het bij te zijn gebleven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.