Vrouwen opgelet: zo dans je het aantrekkelijkst
Duik jij vrijdagavond de club weer in om het weekend op een feestelijke manier in te luiden, maar laten je dancing skills je soms in de steek? Dan hebben we goed nieuws: wetenschappelijk onderzoek vertelt precies hoe jij het aantrekkelijkst beweegt.
Shakira gaf het meer dan tien jaar geleden al aan in haar hit Hips Don’t Lie, maar ook de wetenschap houdt zich bezig met het belang van soepele heupbewegingen. In een onderzoek dat donderdag werd gepubliceerd in vakblad Scientific Reports en waarover de Volkskrant ook schrijft, werden drie dansbewegingen uitgelicht die jou de koningin van de dansvloer maken. Naast het ritmisch bewegen van je heupen, stelden de onderzoekers dat ook het asymmetrisch bewegen van je bovenbenen en zwaaien met je armen mannen aantrekt.
Vrouwelijke avatars
Neave en zijn collega’s vroegen aan 39 jonge vrouwen (18-30 jaar) om te dansen op een muziekje met 125 beats per minuut. „We zeiden: doe alsof je in een club bent en dat dit nummer begint”, aldus Neave tegen Scientific American. De danspasjes van de vrouwen werden door middel van een motion capture-technologie opgenomen. Ook werden zij veranderd in zogenaamde avatars met vrouwelijke figuren om te voorkomen dat andere variabelen het onderzoek beïnvloedden.
Hierna werd aan 57 mannen en 143 vrouwen gevraagd om de dansers te beoordelen op een schaal van 1 tot 7, van extreem slecht naar extreem goed. De avatars die als beste werden beoordeeld, hadden de drie hierboven genoemde dansbewegingen gemeen.
Ontwijk de robot
De populariteit van heupbewegingen zal voor de meeste mensen niet geheel als een verrassing komen. De onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met het loopje dat vrouwen van mannen onderscheidt. Neave verwijst hierbij naar eerdere onderzoeken die hebben aangetoond dat mannen de bewegingen van vrouwen aantrekkelijker vinden wanneer ze ovuleren. Kijkend vanuit een evolutieperspectief kan dit iets zeggen over de vruchtbaarheid van vrouwen.
De best beoordeelde dansers wisten bovendien een goede balans te vinden in het asymmetrisch bewegen van de armen en bovenbenen. „Als de lichaamsdelen op exact dezelfde manier bewegen, lijkt het erg robotachtig en raar”, aldus Neave. Ook hier kan een biologische verklaring voor zijn: het is uitdagender om verschillende bewegingen uit te voeren en dit getuigt van een goede motorische controle over het lichaam.
Echter, te wild dansen is ook geen aanrader, volgens de onderzoeker: „Als je te asymmetrisch beweegt – bijvoorbeeld door met je ene arm iets totaal anders te doen dan met de andere – ziet dat er ook raar uit.” Bovendien worden deze extreme bewegingen gelinkt aan serieuze medische condities, zoals parkinson of het syndroom van Gilles de la Tourette.
Zo moet het dus niet:
Wat werkt voor de mannen?
Ook aan de mannen is gedacht. Al in 2010 deed Neave samen met collega-wetenschappers onderzoek naar de beste dansbewegingen voor mannen. Een ‘goede’ danser maakt grote, variabele bewegingen met het hoofd, de nek en torso. Bovendien maken zij snelle en draaiende bewegingen met hun rechterknie (dit is in het algemeen de dominante knie). De onderzoeker verwijst hierbij naar eerder onderzoek waarin wordt gesuggereerd dat vrouwen sterke en vaardige mannen prefereren, en dat kan worden beoordeeld aan de hand van hun fysiek.