Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Good vibes 4 jul 2016
Leestijd: 3 minuten

Wat vieren Amerikanen eigenlijk op de 4th of July?

Feest, vuurwerk en parades vandaag in Amerika. Daar vieren ze vandaag de 4th of July, ook wel bekend als Independence Day. En nee, er wordt natuurlijk niet gevierd dat Will Smith 20 jaar geleden de aliens versloeg. Maar wat vieren de Amerikanen dan eigenlijk wel?

Protesten

De Dertien Koloniën zijn dertien staten in Amerika die in handen van de Britten zijn in 1765. De Amerikanen pikken het niet langer dat ze de Britten belasting moeten betalen zonder dat er vertegenwoordigers van de koloniën in het parlement zitten. De protesten lopen steeds vaker uit de hand, met als hoogtepunt het protest van de Boston Tea Party in 1773. Ze slopen een levering thee die door de belastingen betaald is en van het overheidsbedrijf Oost Indische Compagnie is.

Een jaar later stellen de Patriotten, strijders tegen de Britten, hun eigen overheid samen om de protesten beter te coördineren. Overigens zijn niet alle Amerikanen het eens met de protesten, de Loyalisten zijn inwoners die graag onder de Britse kroon blijven leven.

Motie

Toch komt het in 1776 tot een motie in het Continental Congress, tot de grondwet in 1789 wordt aangenomen de wetgevende partij van de Dertien Koloniën. De motie wordt op 8 juni ingediend. Op 2 juli stemt het congres na flink debatteren unaniem voor de onafhankelijkheid. Twaalf staten stemmen voor, alleen New York onthoudt zich van de stemming. Twee dagen later is de boel rond en wordt er een kopie aan de pers vrijgegeven.

Een jaar later is de stad Philadelphia de onafhankelijkheid nog niet vergeten en wordt er bescheiden feest gevierd. De revolutie is nog niet afgelopen: die zal nog duren tot 1783. Daarna wordt de 4th of July een nationale feestdag. Maar voor nu blijft het bescheiden, er worden klokken geluid, geweren afgeschoten, kaarsen aangestoken en rotjes afgestoken. In 1938 wordt Independence Day een officiële nationale feestdag waarop heel Amerika vrij is.

Parades

Sindsdien kent het land ook heel wat tradities. De meest bekende is misschien wel de talloze parades. Van midden in de nacht tot op meer kindvriendelijke tijden, parades zijn er volop tijdens Independence Day. Cheerleaders, militairen, fanfares, praalwagens, paarden en vlaggen paraderen door de straten. De oudste parade wordt gehouden in Bristol op Rhode Island. Sinds 1785 hebben ze hun parade.

Heel veel eten

Er moet immers ook gegeten worden. Al het denkbare vlees te krijgen wordt uit de supermarkten gehaald. Burgers, hot dogs, biefstuk, als het maar op de grill gegooid kan worden. De een viert het met de hele buurt, de ander juist met familie of vrienden. Independence Day is een goede reden voor een tuinfeestje.

En niet alleen op de barbecue’s wordt gegeten, ook op de kermis valt veel te happen. Bijvoorbeeld tijdens eetwedstrijden. Vooral hot dogs en taarten zijn populair. In New York wordt de bekende eetwedstrijd Nathan’s Famous Hot Dog Eating Contest gehouden. Die is waarschijnlijk ontstaan toen twee vrienden een meningsverschil probeerden op te lossen. Dat zou een eenmalige wedstrijd zijn, maar inmiddels wordt de wedstrijd al bijna 100 jaar gehouden.

Kermis en vuurwerk

De meest bijzondere, vreemde en unieke festivals en kermissen worden gehouden op Independence Day. Denk aan bluegrass music, heel veel eten (alweer), klassieke auto’s en de welbekende festivalattracties.

Natuurlijk kan een echte viering niet zonder een goede partij vuurwerk. Door heel het land zijn vuurwerkshows te zien en ook de Amerikanen zelf steken graag een rotje of twee af.

De vlag uit

Nationalistisch als de Amerikanen zijn, gaat de vlag natuurlijk ook uit. Rond het middaguur wordt er door militairen een schot gelost, maar dat is in een gemiddelde buurt niet echt aan te raden. De vlag doet het daarentegen wel goed.

De dertien strepen op de vlag staan overigens voor de dertien koloniën die ervoor hebben gezorgd dat Amerika onafhankelijk wordt. De sterren op de vlag voor de vijftig staten die we nu kennen. Rood staat voor veel mensen voor het bloed dat de strijders hebben gegeven, wit voor de vrijheid. Veel Amerikanen zien de vlag als bijna iets heiligs: oude of beschadigde vlaggen worden in een eenvoudige ceremonie verbrand. Opzettelijk verbranden wordt niet echt gewaardeerd; sommige groepen in Amerika zijn ervoor om het verbranden van de vlag om politieke redenen strafbaar te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.