Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 17 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

Tien huiselijke hygiënemythes ontkracht

Je muntgeld vol met bacteriën? De wc je smerigste plek in huis? Je vaatwasser nooit schoonmaken omdat het apparaat zichzelf al wast? Vergeet het maar. Niet alle schoonmaakweetjes die veel mensen in het hoofd hebben zitten zijn waar. Helpling, een bedrijf met schoonmaakhulpen in negen landen, stelde samen met een huishoudexpert tien van deze weetjes die geen weetjes blijken te zijn op. Kortom, tien huiselijke hygiënemythes worden hierbij om eh… zeep geholpen.

1 In de vriezer gaan bacteriën dood

Onwaar. Bij -18 graden Celsium leven bacteriën nog steeds, maar ze kunnen zich bij deze temperatuur alleen niet voortplanten. Zodra het eten uit de diepvries begint te ontdooien, gaan de bacteriën weer aan de slag. Op kamertemperatuur verdubbelt het aantal bacteriën iedere twintig minuten.

2 Muntgeld en biljetten zitten vol met bacteriën

Toch niét. Testen wijzen uit dat de koper in muntjes bacteriën zelfs doodt. Op biljetten zitten er ook maar een beperkt aantal, want het is geen fijne leefomgeving voor de bacteriën.

3 Je hoeft de afwasmachine niet schoon te maken, want hij maakt zichzelf schoon

Jammer joh, niet waar. De binnenkant van een afwasmachine moet maandelijks worden schoongemaakt, want door de warme en vochtige omgeving is het een hele fijne plek voor schimmel. Giet azijn in een kopje en laat de afwasmachine een keer draaien op de heetste temperatuur zonder afwas erin.

4 Handschoenen dragen is hygiënischer dan handen wassen

Echt niet. Handschoenen kunnen erg onhygiënisch zijn. Het is cruciaal om je handschoenen schoon en droog te bewaren in je keukenkastje. Je moet ze daarnaast minimaal één keer per maand schoonmaken door ze in een emmer heet water met twee eetlepels azijn en een klein beetje wasmiddel of Biotex te weken en daarna grondig uit te spoelen.

5 Hoe meer zeep, hoe meer schoonmaakkracht

Niet per se. Meer zeep kan soms ook problemen opleveren. Grappig genoeg zijn zeep en wasmiddel goede voedingsstoffen voor bacteriën. Daarom kan zeep juist de groei van bacteriën stimuleren als je je handen, borden of kleren niet goed spoelt na het wassen.

6 Alle bacteriën zijn schadelijk voor mensen

Weer niet waar. Mensen hebben bacteriën juist nodig om te leven. In onze ingewanden en op onze huid leven miljoenen micro-organismen, waarvan er maar een paar schadelijk zijn.

7 Gekraste Tefalpannen zijn kankerverwekkend

Welnee. Gekraste Tefalpannen zijn alleen schadelijk boven de 260 graden Celsius. Boven deze temperatuur laat de coating giftige gassen los. Deze temperatuur bereik je alleen door een specifieke manier van oververhitten.

8 Snijplanken zijn een broeinest van bacteriën

Mis. Als je je snijplank met zorg afwast, dan kan je prima een houten of plastic plank gebruiken. Hout bevat hars en olie met bacteriëndodende eigenschappen. Als je een plastic snijplank gebruikt, kan je de bacillen doden door de afwasmachine op 60 graden Celsius te zetten.

9 De wc is de vieste plek in huis

Onjuist. Veel grotere bronnen van bacteriën zijn de ijskast en schoonmaakdoekjes. Daarnaast is het inmiddels bekend dat een toetsenbord gemiddeld vierhonderd keer meer bacteriën bevat dan een wc.

10 Je kan dezelfde handdoek zonder problemen opnieuw gebruiken

Toch maar niet doen. Vochtige handdoeken vormen ideale omstandigheden om bacteriën te kweken. Was een handdoek nadat hij drie tot vijf keer gebruikt is.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.