7 meest gemaakte fouten bij familieruzies
Het is soms nodig en het kan ook heel vervelend zijn: familieperikelen. Uit de Familiemonitor blijkt dat het aantal ruzies binnen families de afgelopen drie jaar fors is gestegen: 47 procent van de Nederlanders heeft geen contact meer met één of meer familieleden. Ter vergelijking: in 2013 was dit nog 33 procent. Dít zijn de 7 grootste boosdoeners bij familieruzies.
1 Geen oog voor de ander
Er is niets mis mee om te kijken waar jouw eigen behoeften liggen. Maar probeer je ook eens in de ander te verplaatsen. Echt waar: met een dosis empathie wordt de familieruzie al een stuk draaglijker.
2 Van een mug een olifant maken
Nederlanders zijn kampioen in overdrijven. Een klein meningsverschil kan tijdens een ruzie gemakkelijk uitgroeien tot een gigantisch conflict. Praat een ergernis eerder uit om te voorkomen dat de situatie escaleert of besef dat er belangrijkere zaken zijn in de wereld dan ruziemaken.
3 ‘Ik háát je’
Het is heel verleidelijk om in het heetst van de strijd dingen te roepen die de ander onnodig kwetsen. Natuurlijk ben je geïrriteerd, maar door iemand te beledigen, breng je de ruzie op een ander niveau. Zeg nou zelf: van ‘je kan ook helemaal niets’ of ‘je bent echt verschrikkelijk’ wordt een ruzie er echt niet beter op.
4 ‘Altijd’ en ‘nooit
Bij onenigheid kan de neiging ontstaan om ook alle andere ergernissen te bespreken. ‘Jij vergeet altijd mijn verjaardag’ of ‘jij belt nooit eens op’. Probeer het generaliseren te vermijden door ‘altijd’ en ‘nooit’ van je woordenlijst te schrappen. Dat werkt. Altijd.
5 Onderbreken
Niets is zo irritant als de ander jou onderbreekt terwijl je net je argumenten aan het uiteenzetten bent. Maar als jij niet onderbroken wil worden, doe dat dan zelf ook niet. Ook al ben je het nog zo met de ander oneens: laat de ander uitpraten en luister oprecht. Hij/zij weet waarschijnlijk dondersgoed dat jij er een andere mening op na houdt.
6 Negeren
Niets is zo vervelend als iemand jou tijdens een ruzie negeert. Als jij of de ander zwijgt, kan er simpelweg niets worden uitgesproken. Hoe aantrekkelijk het ook is: smeek niet om aandacht. Zeg dat je in gesprek wilt blijven en laat de communicatie aan de ander over.
7 Weglopen
Je hebt genoeg van het geschreeuw. Hoe kun je daar het beste vanaf komen? Juist, door weg te lopen. Of toch niet? Weglopen tijdens een ruzie wekt nog meer woede op bij de ander. Het staat een oplossing in de weg. Blijf de conversatie aangaan. Zeg eerlijk wat je voelt, maar heb ook aandacht voor de ander.