Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Vaarregels SAIL, beetje orde (en een winactie!)

Het IJ wordt tijdens SAIL 2015 drukker dan ooit. Daarom heeft SAIL Amsterdam de nodige vaarregels in het leven geroepen.

Lange stoet

Zeshonderd schepen, begeleid door – zo verwacht de organisatie – duizenden pleziervaartuigen doen Amsterdam woensdag aan als start van SAIL 2015. Vanaf het Noordzeekanaal komen de honderden uitgenodigde bezienswaardigheden in lange stoet tijdens een SAIL-In Parade richting hoofdstad. Vijf dagen lang zal het een drukte van belang zijn op het IJ en het Noordzeekanaal. Daarom zijn tot en met zondag verschillende vaarregels ingesteld. Simpel, zo stelt SAIL: ,,Zo kan het scheepvaartverkeer veilig en vlot verlopen.”

Lees ook: De Tall Shipparels van SAIL Amsterdam.

Eigenaren met een boot tot maximaal 15 meter lengte en/of maximaal 12 personen aan boord vragen we een vlag te kopen van € 54,50 (inclusief 21% BTW).

Stremmingen

Niet alleen de vlag en de registratie zijn deze week een wet op het Amsterdamse water. Zo is er een stremming van kracht voor de beroepsvaart tijdens de SAIL-IN Parade en ook tijdens het vertrek van de schepen (Thank You Parade) op het IJ en het Noordzeekanaal.

Hoe druk het op het water tijdens SAIL kan zijn? Nou zo:

Een andere regel is een verbod om tussen tall ships en de oevers door te varen. Tijdens de SAIL-In mag niet harder worden gevaren dan 6 kilometer per uur, tijdens de Thank You Parade is de maximum snelheid 10 per uur. Ook is er op diverse plekken eenrichtingsverkeer. Zeilen, roeien, suppen en jetskiën zijn uitdrukkelijk verboden. Muziekinstallaties aan boord mogen geen overlast veroorzaken en open vuur aan boord en varen onder invloed zijn ten strengste verboden.

SAIL geeft de vaarliefhebbers de nodige tips mee. ‘Handen en voeten binnenboord’ is er zo een. Maar ook: houd afval aan boord, neem niet te veel mensen mee op je vaartuig, trek je kind een zwemvest aan en houd het weer in de gaten. Warme kleding en een flesje water aan boord kan nooit kwaad.

Heb je vragen over bijvoorbeeld marifoonkanalen of wil je het hele reglement weten: ga dan naar www.sail.nl/algemene-vaarregels.

Winactie: meevaren? (gesloten)

Metro en SAIL geven 2 x 2 kaarten weg voor een rondvaart met de Amsterdamse Grachtenboot! Tijdens deze tocht hoef je je dus even niet aan de vaarregeltjes te houden, alleen aan de regeltjes van de boot zelf. De rondvaart is op donderdag 20 augustus van 14.00 tot 15.30 uur en je stapt vlakbij het Centraal Station op (exacte info staat op de e-tickets van de winnaars). Mail uiterlijk dinsdag, als je in aanmerking wilt komen voor de prijs, naar [email protected] (Erik Jonk). Hij laat het je na loting woensdagochtend weten als je winnaar bent.

De winnaars zijn:

Jan Kleijn uit Amstelveen en Sylvia Gilissen uit Almere.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.