Team Holland: vakwerk op WK beroepen
Om ogen te kort te komen: WorldSkills 2015 in Brazilië. Nederland vaardigde 35 jonge kampioenen af, om misschien wel ’s werelds beste te worden op hun vakgebied.
Het WK voetbal 2014, de Olympische Zomerspelen 2016, WorldSkills 2015. Nee, in Brazilië hangen mensen die van organiseren houden bepaald niet lui achterover. WorldSkills, het wereldkampioenschap voor vijftig beroepen, is misschien wat minder bekend, maar qua regelneverij enorm. Metro was er de afgelopen vier dagen bij.
200.000 toeschouwers
Twaalfhonderd deelnemers met net zo veel begeleiders uit 75 landen, nog eens een stuk of duizend belangrijke lieden uit het onderwijs en de politiek, een openings- en sluitingsceremonie in een stadion met de mooie naam Ibira Puera en – last but not least – zo’n 200.000 toeschouwers. Die getallen kregen 35 jonge Nederlandse (ex-)leerlingen van mbo’s sinds donderdag voor de kiezen bij hun vakwedstrijden. De meesten van hen werden via Skill Heroescompetities Nederlands kampioen, sommigen zijn ook de beste van Europa. Maar toch, dit was andere koek in de Braziliaanse warme winter.
Lees ook: Interview met minister Jet Bussemaker op WorldSkill 2015.
Het grootste Team Holland op WorldSkills ooit ging aan de slag met onder meer verf, auto’s, bakstenen, bloemen, freesmachines, nagellak en robots in een kakafonie van geluid in het grootste congrescentrum van Zuid-Amerika: Anhembi Park, een complex van 400.000 vierkante meter. Niet alleen de machines lieten horen dat hier serieus gewerkt werd, voor geluid zorgden enkele tienduizenden Braziliaanse studenten die werden voorgelicht over beroepsonderwijs en vakgebieden ook wel.
Jessica ten Voorden (21) uit Doorn, aan het einde van haar opdracht verpleegkunde:
Liep je rond, dan had je goede stappers aan je voeten nodig om alles te zien. Tussen Rick Rekers uit Tilligte (19, schilderen en decoreren) en Sharyn Jager uit Ede (21, bloembinden) zat toch minstens een kilometer geslenter tussen de massa. Maar, het moet gezegd, je kwam ogen tekort daar met al die hardwerkende jongeren.
Complete tuin
Even een klusje klaren was er op WorldSkills niet bij. Voor een complete tuin inclusief metselwerk, waterpartij en sierbestrating, had het vooraf favoriete hoveniersteam Simon Kuiperij (21, Dinxperlo) en Bram Wevers (21, Aalten) toch echt wel 3,5 werkdag nodig. Het resultaat was overigens verbluffend, U kunt ze bellen:
Ook gast Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap keek haar ogen uit bij het koken, graphic design en mechatronica (waarbij een werktuigbouwkundige en een elektrotechnicus samenwerken). ,,Ik ben trots, wat een enthousiasme”, zei ze onder de indruk. ,,Maar het is nodig ook: vakmanschap is onmisbaar.”
Braziliaanse stroopwafel
Bussemaker was zo belangstellend, dat ze zelfs een in Brazilië vervaardigde stroopwafel in het Holland Paviljoen bekeek. In dat paviljoen werden buitenlandse studenten geïnteresseerd voor opleidingen in Nederland.
Lees ook: record aantal Nederlanders op WorldSkills 2015.
Supporters waren net zo trots als de minister. Han ten Dam bijvoorbeeld, docent aan het ROC Twente, op WorldSkills 2015 hofleverancier met zeven leerlingen. Ten Dam: ,,We zijn als ROC wel vaker sterk vertegenwoordigd. Dat komt omdat we gewoon vakwerk afleveren. Twente heeft veel hightech-industrie, dus er zijn ook veel vakmensen nodig.”
Atwan Venmans (22) uit Schijndel in actie in de sector koeltechniek:
Excelleren mag weer
Ewald van Vliet, bestuursvoorzitter van Skills Netherlands, kon tevreden zijn over de Hollandse kandidaten, maar op prestaties hoopte hij ook. ,,Jongeren doen hier vooral veel ervaring op, maar medailles zijn natuurlijk belangrijk. Je probeert de beste te zijn, je wilt excelleren. Lange tijd was dat in het onderwijs een beladen woord. Tegenwoordig mag het gelukkig weer in Nederland om zowel op universitair, als op hbo- en mbo-niveau de beste te willen zijn.”
Terugblikken
Woensdag keert Team Holland op Schiphol terug. Metro stelt de komende vijf maandagen op de pagina carrière deelnemers van WorldSkills 2015 aan je voor. Zij blikken dan ook terug. Of er medailles zijn gewonnen blijkt tijdens de sluitingsceremonie, zondag tussen 22.00 en 01.00 uur Nederlandse tijd. Daarover later meer.