Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Record aantal jonge Hollanders op ‘WK beroepen’

35 jonge kampioenen uit Nederland zijn op dit moment actief op WorldSkills 2015, het wereldkampioenschap voor beroepen. Niet eerder werden zoveel Hollanders, voornamelijk mbo-studenten, naar het ‘WK vakmanschap’ uitgezonden. Metro is er op dit moment bij.

Andere kant van de wereld

Het betreft niet een bepaald busuitje naar dat WK. WorldSkills speelt zich af in Săo Paulo in het ondanks de winter zeer warme Brazilië. De Nederlanders nemen in het grootste congrescentrum van Zuid-Amerika (400.000 vierkante meter) op tegen 1200 jonge kandidaten uit 75 landen.

Lees ook: Amsterdam wil duizenden mbo’ers aan een baan helpen.

In een kakofonie van geluid – vele duizenden Braziliaanse jongeren worden ook nog eens rondgeleid om over vakgebieden te worden bijgepraat – zijn de deelnemers aan het lassen, knippen, bloembinden, metselen, tuin aanleggen, robots programmeren en bezig met tal van andere disciplines. Hun opdrachten in dertig verschillende vakrichtingen vergen vaak vele uren en een enorme focus, voor sommigen over meerdere dagen verspreid. Gaat aan het einde van een ‘werkdag’ en harde toeter, dan klinkt er luid applaus van de vele belangstellenden door de hallen.

Sharyn Jager (Ede) tijdens haar bloembindopdracht van donderdag:

De 35 Nederlanders werden vorig jaar Nederlands kampioen tijdens de mbo-wedstrijden van Skills Heroes, Vakkanjers en branchevereniging VHG. In september gingen vakwedstrijden van start met studenten van zo’n 90 procent van alle mbo-scholen in het land. Via de Europese kampioenschappen (Nederland organiseerde in 2008 de eerste EuroSkills in Rotterdam Ahoy, maar het WK bestaat al veel langer) kwamen de trotse Hollandse kampioenen in Brazilië terecht.

Geen Nederlanders in deze categorie, maar in Săo Paulo wordt ook aan helikopters gesleuteld:

Zondag zijn alle vakmannen en –vrouwen van de wereld bekend. Vrijdag verwacht de Nederlandse delegatie nog hoog bezoek van Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Zij maakt een ronde langs verschillende disciplines en zal, volgens planning, ook Metro te woord staan.

Vakmanschap promoten

Skills Netherlands is met veel mensen naar Săo Paulo afgereisd. ,,Nederland kan niet zonder goede vakmensen”, zo vindt de organisatie. ,,Daarom promoten wij het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren.” Skills wordt onsteund door het ministerie van Jet Bussemaker, maar ook door tal van partners uit het onderwijs en het bedrijfsleven.

Simon Kuiperij uit Dinxperlo (sierstraten) en Bram Wevers uit Aalten op het onderdeel tuinaanleg:

Meer info over de Nederlandse kandidaten vind je op www.worldskills-team.nl.

Aart Juffer (Elspeet) fanatiek aan het tegelzetten:

Bert van Heugten uit Lierop metselde donderdag een muur met een shirt met nummer 10:

Jasper Luft uit Bruinehaar doet mee aan de categorie bouwtimmeren:

Verpleegkundige Jessica ten Voorden uit Doorn, mix van nerveus in de voorbereiding en opperste concentratie:

Het kapsel dat donderdag uit handen kwam van Sanne Appelboom (Rijsenhout):

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.