Nederland is nog veel kleiner dan je al dacht
Als je Nederland al een klein kikkerlandje vond, hebben we slecht nieuws voor je. Het is in werkelijkheid nog veel kleiner dan je altijd dacht.
De wereldkaart zoals je die kent van bijvoorbeeld Google Maps is namelijk niet helemaal correct. Vooral landen in het noordelijk halfrond, waaronder Nederland, staan er veel groter op afgebeeld dan ze in werkelijkheid zijn.
Lovely bit of work on how map projections are weird. Greenland is just taking the piss. http://t.co/lhuta1RRvI pic.twitter.com/eqbDi7v9DP
— Tom Phillips (@flashboy) September 8, 2015
Het grote probleem voor kaartenmakers is namelijk dat de aarde niet plat is en naar het noorden en zuiden toe dus ’smaller’ wordt. Om een rechthoekige wereldkaart te maken, moeten zij kunstgrepen toepassen en de werkelijkheid een beetje vervormen.
Mercator
Dat de wereldkaart die wij het beste kennen er zo vervormd uitziet, komt door de Vlaamse kaartenmaker Gerardus Mercator die in 1569 de eerste kaart maakte waarop alle kaarten daarna zijn gebaseerd.
Mercator koos voor een kaart waarop zo goed mogelijk de richting van het kompas wordt gevolgd. Wie recht naar het oosten gaat, volgt op de kaart van Mercator ook altijd een rechte lijn naar rechts.
Groenland is klein
Handig als je de weg moet vinden op de zee, waar de kaarten van Mercator in eerste instantie voor bedoeld waren. Maar totaal ongeschikt om weer te geven hoe groot een land eigenlijk is. Want om de richting goed te tekenen, raakten de oppervlaktes vervormd. Op de meeste wereldkaarten is Groenland bijna net zo groot als heel Afrika, en dat klopt van geen kant.
De wereld zoals je die kent van de kaart bestaat dus helemaal niet. En omdat Nederland behoorlijk noordelijk ligt, is ook de weergave van ons land op de meeste wereldkaarten te groot. Hoeveel dat uitmaakt kun je zelf uitproberen op de thetruesize.com. Sleep je Nederland naar het zuiden dan zie je ons land vanzelf verder krimpen.
Afrika is groot
Op de site kun je ook zien dat de Verenigde Staten, India en China samen gemakkelijk in het Afrikaanse continent passen. En dat Rusland, het grootste land ter wereld, behoorlijk krimpt als je het over Australië heen legt.
Er zijn sinds de tijd van Mercator verschillende pogingen gedaan om een andere wereldkaart te ontwerpen die meer recht doet aan de grootte van landen. Een van de beste alternatieven is de Gall-Peters projectie waarop de aarde er een beetje anders uitziet dan je gewend bent.
Foto:Wikipedia