Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 14 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Nadine, onze wereldkampioen etaleren

WorldSkills, de WK beroepen (mbo) in São Paulo in Brazilië, is achter de rug. Metro blikt vijf keer terug met de deelnemers aan de vakwedstrijden. Maandag: etaleren.

Nadine Klingen (21)

Komt uit: Amsterdam. Opleiding: Nimeto, Utrecht. Resultaat WorldSkills: wereldkampioen! Nederlands en Europees kampioen etaleren was ze al.

Stoïcijns verft, plakt en bouwt Nadine Klingen in São Paulo in Brazilië in haar etalage. In ruim drie dagen verandert een kale witte bak in een fleurig geheel en kunnen kinderen (de doelgroep van de opdracht) van Nadines eindresultaat genieten. Games was het thema, getallen het motief. Niet alleen kinderen genieten, dat doet ook de jury. Voor achtduizend toeschouwers krijgt Nadine Klingen uiteindelijk de gouden medaille omgehangen (vorige week zondag). Gemopper op de verf en ziek zijn op de tweede dag – waarbij ze stug doorzette – konden haar niet van het hoogste blok van het erepodium houden.

Lees ook: Goud voor Nederland op WK beroepen.

Hoe kijk je op WorldSkills in Brazilië terug?

Als een geweldige ervaring. De wedstrijd, de plek waar we zaten… ik vond het te gek.

Wanneer begon je met vakwedstrijden?

Vorig jaar heb ik aan EuroSkills (zie kader, red.) in Lille meegedaan, daarvoor had ik ruim een jaar voorbereiding en kwalificatie- en vakwedstrijden op school en in Nederland.

Drie studierichtingen

Welke richting deed je op Nimeto?

Het is nogal een brede opleiding. Ik had drie studierichtingen: etaleren, grafisch vormgeven en stand-, winkel- en decorvormgeving.

Waarom deed je aan vakwedstrijden mee?

Een vakdocent wees me erop en zei: ‘Dat kun jij wel’. Als zo’n docent dat vraagt, dan zegt dat wel wat. Ik was op de school best gedreven en dat werd blijkbaar gezien. Dat eindigde dus op WorldSkills.

Had je enig idee van je kans op goud?

Ik zag mezelf wel ergens tussen plek één en vier. Het was echter zo spannend, dat ik me er een beetje van probeerde af te sluiten en af te wachten. Dat het dan de beste versie van een verhaal wordt… geweldig. Toen was mijn avontuur compleet.

Van etalage naar decor

Goud om de nek en dan begin je aan de Filmacademie Amsterdam…

Ja, klopt. Production design ga ik doen, richting decorontwerp. Het heeft wel raakvlakken met elkaar. Ik wil me nog meer ontwikkelen.

Je zult ons niet meer verblijden met etalages?

Dat sluit ik niet uit, hoor.

Kun je de studenten van nu uitleggen wat het meedoen aan vakwedstrijden voor jou heeft betekend?

Vakinhoudelijk heb ik extreem veel geleerd, zeker omdat ik intensieve één-op-ééntrainingen heb gehad met een expert. Wekenlang in een lokaal voor onszelf, dat was superluxe en leerzaam. Ik heb nu zowel nationale als internationale contacten en kan bij een interviewtje beter mijn verhaal doen, in plaats van te stuntelen. Van alles wat bij vakwedstrijden komt kijken groei je, wat de uitslag van die wedstrijd ook is. Waardevol is het altijd.

Nieuwe vakwedstrijden Skills

De vakwedstrijden voor mbo’ers, Skills Heroes, worden gehouden voor vijftig beroepsrichtingen. Studenten van 55 mbo-scholen in Nederland doen mee. Skills Heroes wordt georganiseerd in samenwerking met branches, (regionaal) bedrijfsleven en Vakkanjers. Het doel: talentontwikkeling en ontwikkeling van excellent(er) vakmanschap.

Lees ook: Team Holland levert vakwerk op WK beroepen.

Voorrondewedstrijden op scholen worden in september en oktober gehouden. (Regionale) kwalificatiewedstrijden hebben plaats van november tot en met februari 2016. De nationale finale, oftewel het Nederlands kampioenschap, staat gepland in maart 2016.

Nationaal kampioenen gaan naar het Europees kampioenschap voor beroepen, Euroskills, in Gothenburg (Zweden, december 2016). De allerlaatste stap? Het volgende WK! In 2017, in Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

Info: www.skillsheroes.nl/skillstv.

Hieronder zie je Nadine Klingen op WorldSkills van begin tot het eind:

De bak nog wit.

En dit moet het worden.

Hard aan de slag met blauw.

De meeste kleuren zitten er strak in.

Tijd voor de plakkers, ‘playing with your robot friend’

Timmeren, boren, het hoort er allemaal bij.

Aan de slag met kleding voor de poppen.

Bijna klaar op de laatste WorldSkillsdag.

Eindresultaat, goed voor goud.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.