Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 14 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Joris, echte gastheer op WorldSkills, WK beroepen

WorldSkills, het WK beroepen (mbo) in São Paulo in Brazilië, is achter de rug. Metro blikt vijf keer terug met de deelnemers aan de vakwedstrijden. Vandaag: de restaurantgastheer.

Joris Grim (21)

Komt uit: Winssen. Is: Nederlands kampioen restaurantservice. Opleiding: Culinary & Hospitality Academy, Rijnijssel Vakschool Wageningen, locatie Arnhem. In juli afgerond. Resultaat WorldSkills: 20e van de wereld; kwam één punt te kort voor een Medal of Excellence (bovengemiddelde prestatie).

Lees ook: Nadine, onze wereldkampioen etaleren.

Joris Grim is leidinggevende in de bediening bij Slot Doddendael in Ewijk. In juli rondde hij zijn mbo-opleiding af. Deze maand was hij nog actief op WorldSkills, waar Metro hem geconcentreerd en strak in het gastheerpak aan het werk zag. Een medaille pakte de Gelderlander op het WK beroepen niet, maar de restaurantgastheer nam een geweldige ervaring mee naar huis.

Uit eten

Wat deed je besluiten de restaurant/gastheerkant op te gaan?

Toen ik jong was ging ik vaak met mijn ouders uit eten. Dat inspireerde mij zo dat ik besloot een opleiding te gaan volgen in horeca.

Wat voor opdrachten moest je in São Paulo doen?

Ik had vier onderdelen in vier dagen, drie vormen van dineren en bar. Zo moest ik onder meer tien servetten vouwen, bananen flamberen, tafels serveren in verschillende stijlen en cocktails maken.

https://www.youtube.com/watch?v=Bzd4mLPK_gg

Je kwam een puntje te kort voor een Medal of Excellence. Was je teleurgesteld?

In het begin wel, maar daarna kwam toch de emotie van blijdschap naar boven. Dan ben je trots dat je zover gekomen bent als enige Nederlander op het WK op mijn vakgebied.

Hoe kijk je op het hele WorldSkilss-avontuur terug?

Met een goed gevoel. Ik heb me 200 procent ingezet en laten zien wat ik kan. Eenmaal thuis besef je pas hoe speciaal dit is geweest en wil ik mijn ervaringen graag delen met anderen.

Lees ook: Minister Bussemaker geniet op WorldSkills.

Wanneer ben je begonnen met vakwedstrijden?

Precies een jaar geleden. Ik heb aan het Nederlands kampioenschap (Skills Heroes) meegedaan, daarna de Europese kampioenschappen en tussendoor nog wat kleine kampioenschappen, zoals Talent van de Achterhoek.

Waarom begon je?

Dat kwam eigenlijk door school. Als je via je opleiding laat zien wat je kan en goed presteert steek je al snel boven iedereen uit. Toen heeft mijn coach mij gevraagd of ik mee wilde doen. Natuurlijk is dit een goede promotie voor de school en voor jezelf.

Goede CV

Wat hebben de vakwedstrijden tot nu toe voor jou betekend en wat betekenen ze voor je toekomst?

Je krijgt ontzettend veel zelfvertrouwen. Op zo’n wedstrijd zet je je volledig in en ben je geconsenteerd aan het werk. De spanning komt daarbij ook nog even om de hoek kijken. Voor mijn toekomst betekent dit heel veel. Je bouwt een goede CV op en de kansen om ergens te gaan werken liggen voor je.

Zou je huidige en toekomstige studenten aanraden om aan vakwedstrijden mee te doen?

Ja! Je bent er natuurlijk erg veel mee bezig en het is af en toe stressvol, maar uiteindelijk leer je er zó veel meer van dan alleen je opleiding.

Kort voor een WK-opdracht nog even oog voor de Metro-camera. Foto: Erik Jonk

Nieuwe vakwedstrijden

De vakwedstrijden voor mbo’ers, Skills Heroes, worden gehouden voor vijftig beroepsrichtingen. Studenten van 55 mbo-scholen in Nederland doen mee. Skills Heroes wordt georganiseerd in samenwerking met branches, (regionaal) bedrijfsleven en Vakkanjers. Het doel: talentontwikkeling en ontwikkeling van excellent(er) vakmanschap.

Voorrondewedstrijden op scholen worden in september en oktober gehouden. (Regionale) kwalificatiewedstrijden hebben plaats van november tot en met februari 2016. De nationale finale, oftewel het Nederlands kampioenschap, staat gepland in maart 2016.

Lees ook: Team Holland levert vakwerk in Brazilië.

Nationaal kampioenen gaan naar het Europees kampioenschap voor beroepen, Euroskills, in Gothenburg (Zweden, december 2016). De allerlaatste stap? Het volgende WK! In 2017, in Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Info: www.skillsheroes.nl/skillstv.

https://twitter.com/MvLoenen/status/633980730637463553

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.