Foto’s en feiten: in de ban van het geel
Tom Dumoulin was er zaterdag dichtbij, maar nog altijd wacht ons land op de eerste gele Tour de Francetrui sinds 1989. Nederland was even in de ban van het geel, dat was ook op straat – onder meer door een actie van supermarkt Jumbo (zie foto’s) – te zien. De gele trui heeft miljoen verhalen en feiten. Metro zet er een aantal op een rij.
De reden
In 1919 dook de gele trui in de Tour de France op. Hij werd bedacht om de nummer 1 van het algemeen klassement goed herkenbaar te maken voor de toeschouwers langs de weg. Voor geel werd gekozen omdat de krant l’Auto de wedstrijd organiseerde. De krant werd gedrukt op geel papier.
Wachten
Wij Nederlanders klagen weleens, maar de Belgen wachten al vier jaar langer dan wij op een landgenoot die in de gele trui Parijs binnenrijdt. De laatste was Lucien van Impe in 1976. Voor Nederland kwam Joop Zoetemelk in 1980 in het geel over de Champs-Élysées.
https://www.youtube.com/watch?v=8cLlGOSYvRg
Topscore
Niemand droeg de gele trui vaker dan vijfvoudig Tourwinnaar Eddy Merckx uit België: 96 keer.
Naäpen
Niet alleen de Ronde van Frankrijk heeft het geel als leiderstrui. Ook de klassementsleider van onder meer de Rondes van Romandië, Californië, Polen, Zwitserland, Baskenland, Portugal en Utah krijgen zo’n herkenbaar shirt.
Als gegoten
In 1935 (de Belg Romain Maes) en 1961 (de Fransman Jaques Anquetil) gingen alle gele truien in één Tour de France naar dezelfde persoon.
Lees ook: Volksfeest Utrecht niet besteed aan Tom Dumoulin.
73x ‘Oranje’
Erik Breukink was dankzij zijn proloogzege in de Tour van 1989 de laatste Nederlander die de gele trui droeg. Wim van Est was in 1951 de eerste Nederlander die de gele trui kreeg. Een dag later kieperde hij 70 meter omlaag een ravijn in. Nederlanders droegen 73 keer de gele trui; Joop Zoetemelk is recordhouder met 22.
Geen denken aan
Diezelfde Joop Zoetemelk, nu middelpunt van de Jumboshirtsactie, weigerde in ’80 – het jaar dat hij won – het geel. De Fransman Bernard Hinault moest met het geel om de schouders opgeven. Zoetemelk vond het maar niks om de trui de volgende ochtend over te nemen. Zo reed het peloton een dag zonder het felle shirt.
Die truitjes van Lotto jumbo zijn verwarrend met de gele trui #tdf2015
— Steffi Verheye (@SteffiVerheye98) July 5, 2015
Het kon niet op
In twee Tours droegen een recordaantal van drie Nederlanders de gele trui: in die van 1978 (Jan Raas, Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk) en in die van 1988 (Teun van Vliet, Henk Lubberding en Jelle Nijdam).
Boos en wraak
De Zeeuw Jan Raas won in 1978 de proloog van de Tour de France die in Leiden startte, maar omdat de etappe wegens veranderende weersomstandigheden ongeldig werd verklaard, kreeg hij geen gele trui. Raas was ziedend, won vervolgens ook de eerste etappe en pakte het geel alsnog.
Gele quotes
Joop Zoetemelk: ,,De Tour win je in bed.”
Kees Pellenaars: ,,Als Jan Janssen de Tour kan winnen, dan kan mijn schoonmoeder het ook.”
Gerrie Knetemann: ,,Je rijdt de Tour niet op een boterham met pindakaas.”
Joop Zoetemelk: ,,Parijs is nog ver.”
Gerrie Knetemann: ,,Ik kwam opgebaard over de finish.”