Lang weekend dankzij tweede pinksterdag maar waarom?
Er staat weer een lang weekend voor de deur dankzij Pinksteren. En wij hebben de aangename regel deze feestdag niet één dag te ‘vieren’, maar uit te smeren over twee volle dagen. En daar krijgt werkend Nederland een vrije dag voor. Waarom?
Pinksteren
Laten we beginnen met een spoedlesje Bijbelkennis: Pinksteren valt op de 50e dag na Pasen. Het is eigenlijk een soort ‘afsluiting’ van de paastijd. Met Pasen herdenken we dat Jezus opstond uit de dood. Veertig dagen later, op Hemelvaartsdag, rijst hij op naar de hemel en laat zijn apostelen achter. Maar dan, tien dagen later, daalt de Heilige Geest neer over de apostelen. Dat laatste herdenken we met Pinksteren.
Pinkstermaandag
De katholieke kerk heeft zich in de middeleeuwen flink ingespannen om extra feestdagen te koppelen aan de belangrijkste christelijke feestdagen, legt het Meertens Instituut uit. Zo ook voor de dag na Pinksteren: Pinkstermaandag. De kerkelijke viering van de belangrijkste feesten (Kerstmis, Pasen en Pinksteren) duurde in sommige streken zelfs acht dagen. Of drie dagen: de Pinkster Drie. Zo werd de belangrijkheid van het feest nog eens extra onderstreept. En het stelde mensen in staat nog vaker naar de kerk te gaan.
Geen regels
Regels voor extra officiële vrije dagen ontbraken toen nog en het verschilde van streek tot streek hoeveel dagen het personeel precies vrij had. Later werden in Nederland, na de Reformatie, alle extra feestdagen afgeschaft. In 1618 bepaalde de Nationale Synode dat Kerstmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren naast de zondagen de officiële godsdienstige feestdagen werden. Een extra vrije feestdag op tweede kerst-, paas- en pinksterdag werd wenselijk genoemd, maar niet verplicht gesteld. Elke streek kon zijn eigen koers varen.
1815
In 1815 volgde de heugelijk dag dat er een wet was die van tweede pinksterdag officieel een feestdag maakte (net als tweede paasdag en tweede kerstdag). In veel andere Europese landen is tweede pinksterdag ook een feestdag. Maar in bijvoorbeeld Amerika niet.
Derde Pinksterdag
In de Zaanstreek en Zeeland wordt nog steeds een derde pinksterdag gevierd.De eerdergenoemde Pinkster Drie wordt hier in ere gehouden.
Afschaffen
Kardinaal Wim Eijk zei deze week dat de kerk tweede pinksterdag niet erkent en dat wat hem betreft de dag mag vervallen als vrije dag. Alleen in Noord- en West-Europa is de dag een feestdag, legde hij op BNR uit. „Toen ik in Rome studeerde moest ik op tweede pinksterdag gewoon naar de colleges op de pauselijke universiteit.”
Dat was het dan
Pasen, Hemelvaart en Pinksteren liggen volgende week weer achter ons. En ook Koningsdag hebben we gevierd. De eerstvolgende officiële vrije dag is pas weer met kerst.