Irene van den Berg
Irene van den Berg Good vibes 26 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Ontwoekeren doe je in vier stappen

Veel Nederlanders kunnen het woord woekerpolis niet meer horen. Het herinnert hen er vooral aan dat er nog een rotklus wacht: het onder handen nemen van hun hypotheek of pensioenverzekering. Hoe vervelend ook, wacht er niet te lang mee. Want iedere dag dat je stilzit, lekt er geld weg richting je bank of verzekeraar. En die bedragen kunnen oplopen tot duizenden en soms zelfs tienduizenden euro’s. Zo ontwoeker je in vier stappen:

1) Herken de woekerpolis
Een woekerpolis is een beleggingsverzekeringen met hoge verborgen kosten. Hierdoor kun je nooit het rendement halen dat je verzekeraar of bank heeft voorgespiegeld. Deze verzekeringen werden tot 2006 vaak afgesloten voor de aflossing van een hypotheek of als aanvulling op het pensioen. Op de site van het Nibud staat een scan om uit te rekenen of je je financiële doel nog wel gaat halen. Is er een groot verschil met het bedrag dat je door je bank of verzekeraar is voorgerekend, dan heb je helaas een woekerpolis.

2) Vraag hulp
Ontwoekeren is niet eenvoudig. Er zijn allerlei opties: je kunt de verzekering bijvoorbeeld stopzetten, omzetten of premievrij maken. Wat in jouw geval het slimst is, moet je – laten – doorrekenen. Schakel daarvoor hulp in. Volgens toezichthouder de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet je gratis ontwoekeradvies kunnen aanvragen bij de adviseur waar je de polis hebt afgesloten. Is deze inmiddels bij een andere adviseur ondergebracht, moet die nieuwe adviseur een gratis advies geven. Helaas is dit niet wettelijk vastgelegd en dus weigeren sommige verzekeraars en adviseurs om je kosteloos te helpen.

3) Weg met de polis!
Ook voor het daadwerkelijk aanpassen van de polis kunnen adviseurs kosten in rekening brengen. Het kan helpen om te dreigen een klacht bij de AFM in te dienen. Het gaat namelijk om een behoorlijk bedrag. Advies bij het oversluiten van een hypotheek kost al snel zo’n 1000 euro. Toch liever zelf doen? Op de website woekerpolisvrij.nl staan betaalde modules (vanaf 79 euro) die consumenten met enige kennis van financiën stap voor stap helpen te ontwoekeren.

4) Claim de schade
Hier wringt de schoen nog het meest. Ook al ben je nu van de woekerende kosten af, nog steeds haal je het eindbedrag niet. Een schadevergoeding zou op zijn plaats zijn, maar de compensatieregelingen van verzekeraars zijn vaak slechts een doekje voor het bloeden. Adder onder het gras is bovendien dat je moet afzien van het recht op schadevergoeding. Je kunt je heil zoeken bij organisaties als Consumentenclaim of Stichting Woekerpolisproces maar bedenk wel dat zij ook een deel van de compensatie krijgen. Irene van den Berg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.