Nederlanders kunnen overwinning van Trump voelen in portemonnee
De Amerikaanse verkiezingen lijken spannender dan ooit. Hoewel veel Nederlanders het op de voet volgen, blijft het toch een ‘ver van je bed-show’. Of toch niet? Volgens een expert zouden Nederlanders het kunnen voelen in de portemonnee als Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt.
De Amerikaanse verkiezingen hebben nu al een plek in de geschiedenisboeken verworven, doordat Joe Biden uit de race stapte, maar ook zeker door de aanslag die Donald Trump overleefde. Iets waar hij overigens zelf liever niet meer over praat.
Nederland zit massaal aan de buis gekluisterd tijdens dit soort momenten. Amerikakenner Raymond Mens legde eerder aan Metro uit waarom Nederlanders altijd willen weten wat er in de Verenigde Staten speelt. Volgens hem zijn we „cultureel erg op Amerika gefocust”. „Iedereen is opgegroeid met series, films en muziek uit dat land.”
Amerikaanse verkiezingen hebben effect op Nederland
Maar blijkbaar hebben de verkiezingen dus ook daadwerkelijk effect op ‘ons’. Dat zegt ABN AMRO althans, die de economische plannen van Kamala Harris en Donald Trump tegen het licht hielden.
Hun conclusie: als Harris wint, verandert er weinig. „Ze zit niet op een protectionistische lijn. Trump heeft heel veel maatregelen tegen China ingevoerd, die door Biden in stand zijn gehouden. Ook Harris heeft deze agenda, maar die gaat minder ver dan Trump”, stelt journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Nederlander voelt het in portemonnee als Donald Trump wint
Wint Trump? Dat heeft wel effect op Europa. Sterker nog: het kan de Nederlander 500 euro per jaar kosten, zegt Rogier Quaedvlieg, die bij ABN AMRO werkt als senior econoom VS, tegen het Algemeen Dagblad.
Dat zit zo. Trump wil de banen terughalen die van Amerika naar Azië zijn verhuisd, door een algemene importheffing in te voeren. Dat houdt in dat er een belasting komt op goederen die de Verenigde Staten binnenkomen. De heffing kan 10 procent bedragen, maar Trump heeft ook weleens gedreigd met hogere percentages.
Nederlandse exporteurs worden hierdoor geraakt. De krant schrijft dat van de Nederlandse export de eerste zes maanden van dit jaar 6,2 procent naar de Verenigde Staten ging.
De exporteurs kunnen op verschillende manieren reageren op de heffingen, maar het gaat hoe dan ook geld kosten, en dus impact hebben op de Nederlandse economie. ABN AMRO rekende uit dat een Amerikaans importtarief van 10 procent de economische groei in Nederland met 2 procent kan verlagen.