Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Grondoffensief Israëlisch leger begonnen in zuiden Libanon, BuZa adviseert Nederlanders om te vertrekken

Het Israëlische leger is begonnen met een grondoffensief in het zuiden van Libanon, meldt het in de nacht van maandag op dinsdag in een verklaring. Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders op om te vertrekken. Maar een evacuatie is nog niet aan de orde.

Het gaat volgens het leger om een „beperkte en gerichte” missie van de grondtroepen waarbij Hezbollah-doelen worden aangevallen. Soldaten op de grond worden bijgestaan door de Israëlische luchtmacht en artillerie.

Het Israëlische leger zegt zich te richten op Libanese dorpen langs de grens met Israël die „een directe bedreiging vormen voor dorpen in het noorden van Israël”. De missie heeft de naam ‘Northern Arrows’ en vindt volgens het Israëlische leger plaats „naast de gevechten in Gaza en andere gebieden”.

Een verslaggever van Al Jazeera in het Libanese Marjaayoun, niet ver van de grens met Israël, meldt dat „intense beschietingen, luchtaanvallen en droneaanvallen” klinken. Ook journalisten van CNN die zich in Libanon dicht bij de grens met Israël bevinden, melden in de nacht van maandag op dinsdag explosies, rookwolken en het geluid van artillerie, drones en helikopters.

Beschietingen over en weer

Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël vorig jaar oktober begon, vinden er regelmatig beschietingen plaats langs de grens tussen Libanon en Israël. Enkele weken geleden maakte Israël het een oorlogsdoel om burgers veilig terug te laten keren naar het noorden van het land. Duizenden piepers van Hezbollah-leden in Libanon ontploften en Israël voerde de afgelopen week luchtaanvallen op het land uit. De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, kwam daar afgelopen weekend bij om het leven. Ook vielen er volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid in twee weken tijd al zo’n duizend burgerdoden.

Een grondoffensief leek al aanstaande, meldden Amerikaanse media maandagavond. Een bron binnen de Amerikaanse regering liet aan The Washington Post weten dat verwacht wordt dat deze inval kleinschaliger is dan de oorlog tussen Hezbollah en Israël in 2006. Het is voor het eerst sinds die oorlog dat er Israëlische soldaten Libanon binnengevallen zijn.

Oproep Biden

De Amerikaanse president Joe Biden riep maandag nog op tot een staakt-het-vuren. De VS vrezen volgens een bron van CNN dat een beperkte grondoperatie uiteindelijk kan uitgroeien tot een veel grotere operatie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al bijna een jaar lang Nederlanders opgeroepen het land te verlaten. Er vertrekken nog een aantal lijnvluchten vanuit Libanon, vertelt een woordvoerder. „Pak die kans, ook al zijn tickets nu duur”, luidt het advies.Passengers wait to board their flight at Beirut's International airport on September 28, 2024. The Israeli military vowed late on September 27, to prevent Iran from transferring weapons to Lebanese militant group Hezbollah through Beirut airport, saying its fighter jets were patrolling the skies above.
Amanda MOUAWAD / AFP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties