Zo gaan de Duitse grenscontroles eruit zien: ‘Houd legitimatie bij de hand’
Onlangs kondigde Duitsland aan grenscontroles uit te gaan voeren die maandag van start zullen gaan. Maar hoe gaan de controles eruit zien voor Nederlanders die de grens over willen steken? Daar heeft het land nu duidelijkheid over gegeven.
Hoe zal ons buurland precies gaan controleren? Daar heeft de Duitse politie nu meer duidelijkheid over gegeven.
Grenscontroles Duitsland
De Bundespolizei zegt dat er bij Noordrijn-Westfalen, een van de twee deelstaten die aan Nederland grenzen, vanaf maandag steekproefsgewijs zal worden gecontroleerd om het verkeer zo min mogelijk te verstoren.
De politie beklemtoont oog te hebben voor de proportionaliteit van de acties. „Dit zijn nadrukkelijk geen volledige controles van al het grensoverschrijdende personen- en goederenverkeer. Eventuele hinder moet zo beperkt mogelijk worden gehouden.”
Middernacht stipt
De controles beginnen om middernacht stipt, meldt de politie. Dat gebeurt niet alleen bij de grens zelf, maar ook in het gebied daaromheen. „In het grensgebied tot 30 kilometer zullen we steekproefsgewijs, op wisselende plekken en tijdelijk bewakings- en controlemaatregelen uitvoeren.”
De autoriteiten roepen reizigers op om hun paspoort of ID-kaart bij de hand te houden om de controles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat geldt ook voor treinpassagiers en mensen die te voet of met de fiets naar Duitsland gaan.
Controles in deelstaat Nedersaksen
Duitse media schreven eerder al dat de deelstaat Nedersaksen, de deelstaat die aan Groningen, Drenthe en Overijssel grenst, controles wil uitvoeren bij de A7, de A37 en de A1. Ook bij andere grensovergangen zou incidenteel worden gecontroleerd.
De controles zijn bedoeld als maatregel tegen illegale immigratie en de dreiging van islamistische terreurgroepen. De controles moeten in ieder geval zes maanden duren.
Vluchtelingenstroom van 700.000 Oekraïners richting Europa: ‘Druk op samenleving neemt toe’
Analyse: ‘Aantal migranten Westerse rijke landen nog nooit zo groot en vaker laagopgeleid’