Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 15 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Donald Trump na moordaanslag: ‘Eigenlijk had ik dood moeten zijn’

Donald Trump heeft zondag in een gesprek met de New York Post gezegd dat hij „er nu niet had mogen zijn, ik werd geacht dood te zijn”’. Hij noemt de moordaanslag „een heel surrealistische ervaring”. Op de 78-jarige Republikeinse presidentskandidaat werd tijdens een campagnebijeenkomst ten noorden van Pittsburgh zaterdag een moordaanslag gepleegd. Hij raakte aan het rechteroor lichtgewond. Een toeschouwer werd gedood en twee anderen raakten gewond. „Door geluk of dankzij God, velen zeggen door God, ben ik er nog steeds.”

Trump zei dat de arts in het ziekenhuis het „een wonder” noemde. „Hij had nog nooit zoiets gezien”, aldus Trump. Hij zei eerder al dat hij in het hoofd zou zijn getroffen indien hij niet toevallig zijn hoofd afwendde om iets voor zijn toespraak te lezen. De krant sprak met Trump in het vliegtuig naar Milwaukee waar maandag de vierdaagse Republikeinse Conventie begint. Hij had zijn oor in het verband. Medewerkers zeiden dat er aan boord geen foto’s van Trump mochten worden gemaakt. Hij maakt naar verwachting op de eerste de dag van de conventie bekend wie zijn ‘running mate’ is, de kandidaat voor het vicepresidentschap is. De verkiezingen zijn 5 november.

De 20-jarige dader, Thomas Matthew Crooks, werd door een scherpschutter van de veiligheidsdienst doodgeschoten. Crooks kwam uit een voorstad van Pittsburgh circa 60 kilometer van de plek in Butler waar Trump een toespraak hield. Over zijn motieven is nog niets bekend. Hij was volgens voormalige klasgenoten een teruggetrokken jongen die werd gepest. Hij wilde op de middelbare school bij de schietclub van de school, maar werd afgewezen. Volgens voormalige klasgenoten ging Crooks vaak jagen.

Hij lijkt geen politieke voorkeur te hebben uitgedragen. Hij heeft zich ooit als Republikein geregistreerd, maar heeft ook een keer 15 dollar gedoneerd aan een fonds dat linkse organisaties en politici, inclusief Democratische, steunt. Hij deed dat toen hij 17 jaar oud was op de dag dat Joe Biden president werd. Zaterdag slaagde hij erin met een geweer op een dak te klimmen vlak buiten het terrein waar Trump en zijn aanhang bijeen waren. Er is veel ophef over het feit dat Crooks dit kon ondanks de veiligheidsmaatregelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties