Julia Osendarp
Julia Osendarp Buitenland 26 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Aanloop naar Olympische Spelen zeer onrustig, dit is er precies aan de hand in Parijs

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vandaag en tegelijkertijd houdt Parijs haar hart vast. Al maanden klinkt er vrees voor eventuele dreiging. Vandaag is het treinnetwerk rondom de Franse hoofdstad ontregeld.

De afgelopen maanden klonk er al veel onrust en tumult rondom de Olympische Spelen. De vrees voor terrorisme en dreiging blijkt groot.

Mocht je niet al te goed geïnformeerd zijn over de aankomende Spelen? Metro zette een aantal belangrijke punten op een rijtje.

Franse treinen en spoorwegen ontregeld

De Franse spoorwegen (SNCF) werden vannacht geteisterd door opzettelijke brandstichtingen. Daardoor is het treinverkeer ernstig ontregeld. SNCF oppert dan ook dat reizigers hun treinreis uitstellen. En adviseren reizigers om niet naar de stations te komen. Zo’n 800.000 reizigers zouden zijn getroffen, schrijven Franse media en bericht ook De Telegraaf.

Het hogesnelheidsnetwerk is beschadigd en daarom rijden er minder treinen dan normaal. Daarnaast zijn treinen die wel rijden veelal vertraagd. Ook internationale treinen van Eurostar tussen Nederland en de Franse hoofdstad Parijs doen er ook 1,5 uur langer over.

Klanten kunnen hun reis kosteloos annuleren of aanpassen, laat Eurostar weten. Ook kunnen ze hun geld terugkrijgen.

‘Gecoördineerde sabotage’

De Franse minister van Sport, Amélie Oudéa-Castéra, spreekt van mogelijk „gecoördineerde sabotage.” En transportminister Patrice Vergriete noemde de brandstichting „criminele handelingen”.

Het zou gaan om vijf brandbare objecten die op de rails van het hogesnelheidsnetwerk werden gelegd.

Veiligheidsmaatregelen tijdens openingsceremonie Olympische Spelen

Vandaag vindt de grootschalige openingsceremonie van de Spelen plaats. Daarvoor zijn ruim honderd regeringsleiders uitgenodigd. Vanwege de veiligheid werd het verwachtte aantal toeschouwers van 600.000 teruggeschroefd.

Alle bezoekers worden gescreend. En zo’n 45.000 politieagenten, 20.000 beveiligers, 15.000 militairen, duikers, helicopters en sluipschutters moeten ervoor zorgen dat alles goed verloopt.

Goudenmedaillewinnaars richting Parijs

Meer dan vijftig Nederlandse atleten die ooit op een Olympische Spelen een gouden medaille wonnen, reizen ook af naar Parijs. Vandaag vindt de openingsceremonie op de Seine plaats en morgen zijn de goudenmedaillewinnaars eregast in het TeamNL Huis. Voor zover bekend ervaren de goudenmedaillewinnaars nog geen grote hinder van de brandstichtingen. De trein waarin ze reizen, heeft een alternatieve route gekozen. Volgens een woordvoerster van sportkoepel NOC*NSF komen ze met ongeveer een uur vertraging aan in de hoofdstad van Frankrijk.

Hele weekend hinder treinverkeer Parijs

Reis jij toevallig naar of richting Parijs? De ANWB waarschuwt dat reizigers richting de Franse hoofdstad hinder kunnen ervaren. Een woordvoerder van de ANWB laat weten dat de hinder naar verwachting het hele weekend gaat duren. 

Reporter Ranomi Kromowidjojo zal in Parijs geen kriebels meer hebben van ‘daar had ik moeten staan’

Feestende, dronken en vechtende Nederlandse jongeren teisteren Belgische Knokke: ‘Rijkeluiszoontjes’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties