Surinaamse politie verspreidt opsporingsbericht voor Bouterse
De Surinaamse politie heeft een opsporingsbericht verspreid voor Desi Bouterse. De oud-president is veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de Decembermoorden, maar is op de vlucht geslagen. Hij staat nu met foto en persoonsgegevens op de politiewebsite.
Ook Bouterses voormalige lijfwacht Iwan Dijksteel wordt opgespoord. Hij is veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moorden op vijftien tegenstanders van het militaire regime.
De politie doorzocht dinsdagnacht de woningen van Bouterse en Dijksteel, meldde Marcel Oostburg, een Boutist of aanhanger van Bouterse, woensdag op Facebook. Dat bericht is tot dusver niet bevestigd door de politie of het Openbaar Ministerie. De twee voortvluchtige veroordeelden werden niet thuis aangetroffen.
Het Openbaar Ministerie moet de verdachten opsporen, zegt de Surinaamse president Chan Santokhi die keer op keer benadrukt dat er in Suriname scheiding der machten is. „De president is president van het land. Hij is er voorstander van dat de rechtsstaat moet functioneren, hij is er voorstander van dat het vonnis uitgevoerd zal moeten worden. En nogmaals: de procureur-generaal is in the lead voor wat betreft de opsporing.”
De president legde dinsdag bloemen bij het standbeeld van Jagernath Lachmon, de oprichter van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) waarvan Santokhi nu voorzitter is. Dat ligt vlakbij Fort Zeelandia, waar de moorden gepleegd werden. Tegen journalisten wilde Santokhi niet veel kwijt over de opsporing van zijn voorganger Bouterse. „De inlichtingendiensten zijn bezig, die staan constant in contact met de procureur-generaal.”
Hij zei er wel vanuit te gaan „dat alle inlichtingen- en veiligheidsdiensten bezig zijn om na te gaan waar hij zit.” Santokhi hoopt dat het vonnis het begin is van een helingsproces, waarvoor steun van alle partijen nodig is. „En in dat geval is het bijzonder belangrijk dat ook de veroordeelden zich houden aan de rechtsstaatprincipes en aan het vonnis dat is uitgesproken.”
De politie krijgt bijstand van het leger om de orde en veiligheid in het land te handhaven, bevestigt defensieminister Krishna Mathoera. Gevreesd wordt dat aanhangers van Bouterse in actie komen om zijn aanhouding te voorkomen. Het leger surveilleert opvallend en onopvallend en is „oog en oor” in het hele land, zegt de minister tegen het ANP. “Alertheid is heel erg belangrijk, niet vanwege een specifiek geval of dit geval, maar in het algemeen. Omdat je strafbare feiten en illegaliteit wilt voorkomen.”
ANP