EU-landen eens over versoepeling staatsschuldregels
De EU-ministers van financiën hebben een politiek akkoord gesloten over nieuwe begrotingsregels. Eurolanden met een hoge staatsschuld, zoals Griekenland, Italië en België, krijgen meer tijd om hun schuld te verlagen. In ruil voor deze versoepeling moeten de nieuwe afspraken wel echt worden nageleefd. Dat was een eis van Nederland en Duitsland.
De basisregels uit het zogenoemde stabiliteitspact blijven hetzelfde. Die zijn dat landen een begrotingstekort van 3 procent van het bruto binnenlands product mogen hebben en een staatsschuld van hooguit 60 procent. De verandering zit hem in de termijn en in de voorwaarden voor het voldoen aan die eisen als de tekorten of schulden te hoog zijn.
Volgens de oude afspraken moesten de landen bij tekorten meteen hard en snel bezuinigen. Dat moest met 5 procentpunt per jaar. De kritiek van landen als Italië was dat als zij zo hard moeten bezuinigen, ze niet meer kunnen investeren in verbeteringen van hun economie. Volgens de nieuwe afspraken gaan bezuinigen en investeren samen. Lidstaten mogen er langer over doen om de schulden en tekorten weg te werken. Tegelijkertijd moeten de landen dan ook investeren in maatregelen die binnen de EU zijn afgesproken om op termijn rendabeler en slagvaardiger te zijn, zoals investeringen in duurzame energie, digitalisering of defensie.
Overgangsfase
Nog op het laatst werd er aan de zorgen tegemoetgekomen van landen die bang zijn dat ze ook met die nieuwe afspraken nooit aan de eisen kunnen voldoen. Er komt nog een ‘overgangsfase’ die moet voorkomen dat de hoge rentes de voorgenomen investeringen dwarszitten. De Europese Commissie, die de maatregelen controleert, zal daarmee rekening houden.
Het akkoord werd gesloten in een informele video-conferentie door de Europese ministers van financiën. Donderdag wordt het formeel bekrachtigd door de EU-ambassadeurs van de lidstaten. Na afloop van de videoconferentie zei eurocommissaris Valdis Dombrovskis (handel) dat de nieuwe regels „zo snel mogelijk” ingaan, en in ieder geval „voor de Europese verkiezingen” van juni.
Kaag over akkoord
Demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag reageert opgelucht: „Het waren stevige onderhandelingen, maar ik ben blij dat er na lang praten een goed akkoord ligt over de Europese begrotingsregels. Het is belangrijk dat er met duidelijke regels een stevig fundament onder nationale begrotingen wordt gelegd en dat iedereen zich daar aan houdt.”
ANP