Uiteten gaan eindigt in nachtmerrie: dode en tiental zieken door vergiftiging restaurant in Bordeaux
Wat een heerlijke maaltijd had moeten zijn in een restaurant, eindigde in een nachtmerrie. Na gegeten te hebben in een restaurant in Bordeaux zijn een tiental mensen ernstig vergiftigd.
Eén gast heeft de door botulisme veroorzaakte vergiftiging niet overleefd. Acht anderen zijn als gevolg van de vergiftiging in ziekenhuizen opgenomen.
Vergiftiging in restaurant Bordeaux
Zeven van de acht slachtoffers zijn er volgens Franse media zo ernstig aan toe dat ze op de intensieve zorg liggen. De boosdoener waren sardines.
Onder de slachtoffers zijn buitenlandse toeristen uit Canada, Duitsland, Ierland en de VS. De autoriteiten hebben mensen die hebben gegeten in de Tchin Tchin Wine Bar opgeroepen onmiddellijk een huisarts te raadplegen als ze klachten krijgen.
Vis werd als goed voor consumptie beschouwd
De slachtoffers aten tussen 4 en 10 september in het restaurant. De vergiftiging is veroorzaakt door in potten gesteriliseerde en ingemaakte sardines.
De chef van het restaurant heeft erkend dat hij enkele potten heeft weggegooid toen er een nare geur uit kwam, maar andere zijn gewoon gebruikt. De vis werd geserveerd omdat hij ze als goed voor consumptie beschouwde.
🔴 Botulisme à Bordeaux, une femme est décédée : le point sur l'affaire, les autorités à la recherche de clients non identifiés https://t.co/VLXC2IyOvw
— Sud Ouest (@sudouest) September 13, 2023
Slecht gesteriliseerd voedsel
„Ik ben er kapot van voor deze klanten als blijkt dat ze bij mij ziek zijn geworden”, aldus de chef tegen de Franse krant Sud Ouest over de vergiftiging.
Botulisme is een door een zeer giftige bacterie veroorzaakte aandoening. Die is in 5 tot 10 procent van de gevallen dodelijk. De meeste gevallen worden bij mensen veroorzaakt door slecht of verkeerd gesteriliseerd voedsel.