Onderzeeër Titan is ‘geïmplodeerd’, vijf mensen aan boord overleden
Een onderwaterrobot heeft de restanten van de verdwenen onderzeeër Titan gevonden. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht bevestigd. De vijf mensen in de Titan zijn overleden.
De Titan is geïmplodeerd. Dat is het tegenovergestelde van geëxplodeerd. Het vaartuig is als het ware ‘in elkaar gedrukt’.
Wrakstukken van de Titan gevonden
„Vanmorgen werd eerst de achtersteven van de duikboot gevonden, op ongeveer een halve kilometer van het wrak van de Titanic”, zei John Mauger van de Amerikaanse kustwacht en hoofd van de zoekoperatie. „Later werden ook andere brokstukken aangetroffen.” Op dat moment werd de familie van de bemanningsleden ingelicht.
Ook OceanGate, het bedrijf achter de verdwenen Titan, heeft vanavond bevestigd dat de onderzeeër verloren is gegaan en dat de vijf inzittenden niet meer in leven zijn. Het bedrijf noemt de bemanning „echte ontdekkingsreizigers met een passie om de oceaan te beschermen.”
Vanmiddag was er nog veel onzekerheid over het nieuws. Metro berichtte rond 16.30 uur het volgende, maar dat is nu dus achterhaald:
De tijd dringt voor de vijf passagiers van onderzeeër Titan. 96 uur is verstreken sinds de duikboot, die op weg was naar het wrak van de Titanic, vermist raakte en dat betekent dat de zuurstof op is. Naar schatting van de Amerikaanse kustwacht raakte de zuurstof om 13.38 uur Nederlandse tijd op. Hoop dat de inzittenden overleven is er nauwelijks meer, al zijn er omstandigheden die overleven langer mogelijk maken.
Gisteren werd er nog gebonk gehoord, dat vermoedelijk uit de Titan afkomstig was. Maar door de verslechterde omstandigheden is het voor de inzittenden moeilijker om contact te zoeken met reddingswerkers.
Kleine kans op overleven
Of de vijf inzittenden nog in leven zijn is dan ook niet zeker, maar als dat zo is, bestaat er een kleine kans op overleven. Het proces naar een tekort aan zuurstof is geleidelijk, zegt Ken LeDez, die gespecialiseerd in zuurstof en luchtdruk, tegen de BBC. „Het is niet zoals het doven van een licht, maar eerder alsof je een berg beklimt.” Iedereen reageert anders op deze omstandigheden en daarom kan het zo zijn dat de één langer overleeft dan de ander.
Wel is het zo dat de passagiers van de Titan weinig tijd hebben. Nu er geen nieuwe zuurstof wordt aangevoerd, neemt de hoeveelheid koolstofmonoxide in de duikboot toe en dat kan dodelijk zijn. LeDez: „Nu de hoeveelheid koolstofmonoxide toeneemt, verandert de lucht langzaam in een soort verdovend gas, waardoor je in slaap valt.”
Mogelijk geen stroom meer aanwezig in Titan
Naast het tekort aan zuurstof spelen er ook nog andere omstandigheden mee die de kans op overleven verkleinen. Het is namelijk mogelijk dat er geen stroom meer aanwezig is in de Titan. Dat zou betekenen dat de onderzeeër niet meer verwarmd kan worden, waardoor de inzittenden onderkoeld kunnen raken. Toch kan de kou ook weleens in het voordeel van de passagiers werken. „Als ze zo erg afkoelen dat ze buitenbewustzijn raken, is overleven mogelijk”, legt LeDez uit.
Waar het bonkende geluid precies vandaan kwam is nog altijd onduidelijk. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk. Zo kan het zijn dat de onderzeeër vastzit op de bodem van de oceaan, of dat het vaartuig juist aan het wateroppervlak drijft. Ook is het mogelijk dat de duikboot geïmplodeerd is.
Canadese robot op zeebodem aangekomen
Inmiddels is er een Canadese robot op de zeebodem aangekomen om naar de Titan te zoeken. Een Franse robot die tot grote diepte kan duiken, ligt volgens de Amerikaanse kustwacht ook in het water klaar. Vooralsnog hebben autoriteiten nog niet gemeld dat de reddingsoperatie is overgegaan naar een bergingsmissie.
Zwangere vrouw per ongeluk doodgeschoten nadat 2-jarig zoontje vuurwapen vindt