Ook uit Nord Stream 1 lekt geen gas meer
Uit de onderzeese gaspijpleiding Nord Stream 1 lekt geen gas meer. De eigenaar van de leiding, Nord Stream AG, heeft het Deense Energieagentschap gemeld dat de druk stabiel is en dat betekent dat al het gas inmiddels uit de leiding is, zo laat de instantie op Twitter weten. Gisteren meldde het Deense Energieagentschap al dat het lekken van Nord Stream 2 was gestopt.
De twee gaspijpleidingen raakten begin deze week beschadigd in de Oostzee bij Denemarken en Zweden. De Europese Unie en de Navo vermoeden dat sabotage de oorzaak van de beschadigingen aan de pijpleidingen is. Zweedse meetstations registreerden maandag explosies bij de gasleidingen.
De pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland zijn voor het grootste deel eigendom van het Russische staatsgasconcern Gazprom. Dat bedrijf leverde via Nord Stream 1 geen gas meer en Nord Stream 2 is nooit in gebruik genomen. Maar in beide gaspijpleidingen zat voorafgaand aan de lekkages wel gas.
Nord Stream AG selskabet har informeret Energistyrelsen om, at der nu synes at være opnået et stabilt tryk på de to Nord Stream 1 rørledninger. Det tyder derved på, at udblæsningen af gas nu også er tilendebragt fra de to sidste læk.
— Energistyrelsen (@Energistyr) October 2, 2022
Lekkende Nord Stream grootste emissie-incident ooit
Het Deense Energieagentschap meldde eerder dat de uitstoot van broeikasgassen door het lek in het ergste geval gelijk zal staan aan bijna een derde van alle CO2 die Denemarken in één jaar uitstoot. „Dit is waarschijnlijk het grootste emissie-incident ooit gedetecteerd”, zei Manfredi Caltagirone, hoofd van het International Methane Emissions Observatory (IMEO), tegen persbureau Reuters.
En ook het Integrated Carbon Observation System (ICOS) maakt zich zorgen. Het instituut schreef eerder al dat de hoeveelheid methaan die weggelekt waarschijnlijk vergelijkbaar is met de jaarlijkse uitstoot van een stad zo groot als Parijs.
Het gaslek (methaan) uit #Nordstream 1 en 2 heeft in één dag net zoveel uitgestoten als Parijs in een jaar. 😱(NB Dit gas is 28x schadelijker dan CO2 voor de opwarming van de aarde.) Je ziet hier hoe het met de luchtstroming wordt meegenomen. https://t.co/QvC7u2Euoo
— Helga van Leur ☀ (@helgavanleur) October 2, 2022
Aardgas bestaat voor een groot deel uit het broeikasgas methaan, dat over een periode van honderd jaar een 28 keer zo groot effect heeft op de opwarming van de aarde als CO2. „Dit helpt niet, in een tijd waarin we uitstoot echt moeten verminderen”, aldus Caltagirone.
Extra alertheid op mogelijke aanslagen op infrastructuur in zee
Europese landen zijn na de beschadigingen aan de gaspijpleidingen extra alert op mogelijke aanslagen op kritieke infrastructuur in zee. Duitsland zegt de Oostzee „met alle beschikbare krachten” te bewaken. Een ook Noorwegen heeft de beveiliging rond de olie- en gasinstallaties in zee opgeschroefd. Het land is de belangrijkste leverancier van aardgas voor Europa geworden nadat Rusland de toevoer van de brandstof steeds verder heeft verlaagd.
Dode vinvis die dagen voor Belgische kust dreef aangespoeld in Zeeland