Enorme hoeveelheid broeikasgas in de atmosfeer na lekken Nord Stream
Er is een grote hoeveelheid methaangas in de atmosfeer terechtgekomen na de lekkages aan de Nord Stream-gaspijpleidingen. Dat concluderen onderzoekers van het International Methane Emissions Observatory (IMEO) van de Verenigde Naties op basis van satellietbeelden.
Methaangas is na kooldioxide het belangrijkste broeikasgas dat bijdraagt aan de versterking van het broeikaseffect door de mens. „Dit is waarschijnlijk het grootste emissie-incident ooit gedetecteerd”, zei Manfredi Caltagirone, hoofd van de IMEO, tegen persbureau Reuters. „Dit helpt niet, in een tijd waarin we uitstoot echt moeten verminderen.”
ICOS measurements show huge #methane peaks in the atmosphere after #Nordstream2 leaks. The case is developing, stay tuned.
Read more: https://t.co/1Lnj03dEir@atverm @wlkutsch @Annalea_Lohila @ICOS_CP @ICOS_ATC @icossweden @NILU_now @ICOS_Finland @ciais_philippe @RamonetMichel pic.twitter.com/1D6Er05JDe
— ICOS RI (@ICOS_RI) September 30, 2022
Het Integrated Carbon Observation System (ICOS) schrijft dat de hoeveelheid methaan die weggelekt waarschijnlijk vergelijkbaar is met de jaarlijkse uitstoot van een stad zo groot als Parijs.
Lekkages aan de Nord Stream-gaspijpleidingen
Begin deze week werden er lekken ontdekt aan de Nord Stream 1 en 2, nadat de leidingen op verschillende plekken in Deense en Zweedse wateren waren gebarsten. De Europese Unie en de Navo hebben sterk het vermoeden dat sabotage de oorzaak is van de beschadigingen. De Deense politie heeft ook een onderzoek ingesteld en werkt daarin samen met de politie in Zweden en Duitsland.
De Russische inlichtingendienst meent echter aanwijzingen te hebben voor westerse betrokkenheid bij de lekken. Wat voor aanwijzingen dat zijn, hebben ze niet bekend gemaakt.
Extra beveiliging in Europese wateren
Europese landen zijn na de beschadigingen aan de gaspijpleidingen extra alert op mogelijke aanslagen op kritieke infrastructuur in zee. Duitsland zegt de Oostzee „met alle beschikbare krachten” te bewaken. „We nemen de dreiging serieus en beschermen onszelf”, zei minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser tegen de Süddeutsche Zeitung.
Ook Noorwegen heeft de beveiliging rond de olie- en gasinstallaties in zee opgeschroefd. Het land is de belangrijkste leverancier van aardgas voor Europa geworden nadat Rusland de toevoer van de brandstof steeds verder heeft verlaagd. Het land krijgt hierbij militaire hulp van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.
Zieke Ton (57) wint de harten van het publiek én de jury in Holland’s Got Talent