Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 2 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Voetbalwedstrijd eindigt in rellen in Indonesië: 125 mensen dood door verdrukking

Zeker 125 mensen zijn gisteren bij rellen na afloop van een voetbalwedstrijd om het leven gekomen. Dat heeft de gouverneur van Oost-Java bekendgemaakt. Eerder werd gesproken over 174 doden, maar dat aantal is bijgesteld.

Het gebeurde in de Indonesische stad Malang, in de provincie Oost-Java. Onder de slachtoffers zijn twee politieagenten. Ook worden er nog meer dan honderd mensen in ziekenhuizen behandeld. Het is één van de dodelijkste voetbalrampen ooit.

De rellen ontstonden na afloop van een wedstrijd tussen de clubs Arema FC uit Malang en Persebaya Surabaya uit Soerabaja. Na afloop van de wedstrijd, die de club uit Malang met 2-3 verloor, bestormden duizenden supporters van beide teams het veld. De politie zette traangas in om de mensen te verdrijven. Volgens de politie kwamen tientallen mensen om in het gedrang op het veld. De anderen overleden later in ziekenhuizen. De meesten zouden zijn gestorven door zuurstofgebrek.

Brandschade en vernielde politievoertuigen na rellen

Nieuwssite tvOne toonde beelden waarop te zien is dat tientallen mensen in ziekenhuizen op hulp wachten. Ook zijn er beelden van brandschade op de tribunes en het veld en van vernielde politievoertuigen in en rond het stadion van Malang.

Arema en Persebaya Surabaya spelen in de hoogste divisie van het Indonesische voetbal, de Liga 1, en gelden als aartsrivalen. Alle wedstrijden in de divisie zijn voor een week stilgelegd en de nationale voetbalbond PSSI heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar wat zich tijdens de rellen precies heeft afgespeeld.

President Joko Widodo zei vandaag dat de competitie pas mag doorgaan als er grondig onderzoek is gedaan naar de veiligheid rond voetbalwedstrijden. Minister van Sport Zainudin Amali had eerder al gezegd strengere veiligheidsregels te willen en de mogelijkheid te bestuderen om wedstrijden zonder publiek te laten spelen.

Politie wilde alleen supporters van thuisclub toelaten

Ook zou de politie eerder al geadviseerd hebben om bij de wedstrijd van gisteren alleen supporters van de thuisclub toe te laten omdat de twee clubs grote rivalen zijn. Ook adviseerde de politie om de wedstrijd overdag plaats te laten vinden, in plaats van ‘s avonds. Waarom die adviezen niet zijn opgevolgd, is niet bekend.

Het dodelijkste stadiondrama voor zover bekend was in mei 1964 in de Peruaanse hoofdstad Lima. Al na zes minuten spelen ontstonden er rellen op de tribunes en op het veld bij een wedstrijd tussen Argentinië en Peru. Ook hier speelde traangas een prominente rol bij het ontstaan van gedrang. Er zijn toen bijna 330 mensen omgekomen en vijfhonderd gewond geraakt. Bij recentere dodelijke stadiondrama’s speelde traangas ook een rol. In mei 2001 vielen in een stadion in de Ghanese hoofdstad Accra 126 doden in het gedrang dat ontstond nadat de politie traangas had ingezet om relschoppers te verdrijven.

Lourdes aan de Maas: zoektocht naar dat speciale Feyenoord-gevoel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.