Hoorzitting in Texas over stopzetten van het verbod op abortus
Een rechtbank in Texas houdt morgen – dinsdag – een hoorzitting over de blokkering van het verbod op abortus in de Amerikaanse staat. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de belangrijke uitspraak in de zaak Roe vs. Wade in juni verworpen.
De uitspraak garandeerde het recht van vrouwen op abortus. Het verwerpen ervan betekent dat vrouwen niet meer grondwettelijk het recht hebben om een abortus uit te laten voeren. De wijziging was voor velen een schok. ‘Wat een achteruitgang‘, was de meest gehoorde mening.
Blokkade recht op abortus
Rechter Christine Weems in Harris County in Texas blokkeerde de federale ban op het recht op abortus vier dagen na de uitspraak van het Hooggerechtshof. De procureur-generaal van Texas, Ken Paxton, ging in beroep tegen de beslissing van de rechter. Hij onderzoekt ook mogelijkheden om bedrijven in de staat een geldboete te geven voor elke keer dat zij een werknemer helpen bij een abortus buiten de staat. Als het aan de Republikein ligt, krijgen bedrijven een boete van minimaal 100.000 dollar (96.000 euro) per geval, vertelde hij aan Fox News.
Recht op abortus stamt uit 1973
De zaak Roe vs Wade die is verworpen, is bijna 50 jaar oud. Jan Roe was een alleenstaande vrouw uit Dallas, Henry Wade openbaar aanklager in haar staat. Door die zaak uit 1973 kregen vrouwen in heel de Verenigde Staten het recht op abortus. Dat het Hooggerechtshof die uitspraak nu nietig heeft verklaard, betekent dat vrouwen niet meer grondwettelijk het recht hebben om een abortus uit te laten voeren. Abortus wordt na deze uitspraak waarschijnlijk illegaal in de helft van de Amerikaanse staten.
In het door conservatieven gedomineerde Hooggerechtshof stemden vijf van de negen rechters voor het schrappen van het landelijk recht op abortus. Het hof boog zich over de zaak naar aanleiding van een strenge abortuswet van de zuidelijke staat Mississippi.
Verdriet onder Democraten
De drie door de Democraten aangestelde rechters in het hoogste Amerikaanse rechtscollege lieten in een gezamenlijke verklaring weten het niet eens te zijn met het besluit. „Wat de exacte reikwijdte van de komende wetten ook is, één resultaat van de beslissing van vandaag is zeker: de inperking van de rechten van vrouwen en van hun status als vrije en gelijke burgers”, schreven ze. „Met verdriet, voor deze rechtbank, maar meer voor de vele miljoenen Amerikaanse vrouwen die vandaag een fundamentele grondwettelijke bescherming hebben verloren. We zijn het er niet mee eens.”
Volgens de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, was het een „wrede uitspraak” die „schandalig en hartverscheurend” is. „Maar vergis je niet: de rechten van vrouwen en alle Amerikanen staan in november op de agenda.” Dan gaan de Amerikanen opnieuw naar de stembus voor de verkiezingen van het Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat. Oud-president Barack Obama zei: „Vandaag heeft het Hooggerechtshof niet alleen een bijna vijftig jaar oud precedent ongedaan gemaakt. Maar heeft ook de meest intense en persoonlijke beslissing die iemand kan nemen gedegradeerd tot de grillen van politici en ideologen – het is een aanval op de essentiële vrijheden van miljoenen Amerikanen.”
Republikeinen: ‘Het leven heeft gewonnen’
De Republikeinen daarentegen verwelkomden de beslissing. „Vandaag heeft het leven gewonnen. Door Roe vs Wade te verwerpen, heeft het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten het Amerikaanse volk het leven een nieuw begin gegeven. Nu we deze tweede kans op leven hebben gekregen, moeten we niet rusten en niet toegeven totdat de onschendbaarheid van het leven in elke staat in het land in de kern van de Amerikaanse wet is hersteld”, aldus voormalig vicepresident Mike Pence. De Republikeinse leider van de Senaat, Mitch McConnell, zei in een verklaring: „Dit is een historische overwinning voor de grondwet en voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. De beslissing is moedig en correct.”
Wordt in Texas morgen vervolgd.
Abortuswijziging in Amerika shockeert velen: ‘Wat een achteruitgang’