Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 9 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

20-jarige Nederlander aangehouden in België met 60 flessen lachgas

Een 20-jarige Nederlander is gisteravond in België aangehouden met zestig flessen lachgas bij zich. Die lagen achter in zijn bestelbus. De politie heeft de dertig lege en dertig volle flessen met lachgas na de vondst meteen in beslag genomen.

Verder had de twintiger ruim 2.300 euro aan cash geld bij zich en lagen er 3.200 ballonnen in de bestelbus. Ook die moest hij inleveren. Volgens Belgische media is de 20-jarige Nederlander door de politie meegenomen voor verhoor.

Automatische kentekenplaatherkenning

De bestelbus was al eerder gesignaleerd en kwam door automatische kentekenplaatherkenning weer opnieuw in beeld. Een interventieploeg wist de chauffeur aan te houden bij de Belgische plaats Willebroek, ten zuiden van Antwerpen.

Het lukte pas om de Nederlander aan te houden na een korte achtervolging, zo meldt de lokale politie. De man had volgens de Belgische autoriteiten een ‘onsamenhangend verhaal’ over zijn aanwezigheid in de regio.

Lachgas
De politie nam 60 flessen in beslag. Foto: Politie Mechelen-Willebroek

Lachgas is vooral onder jongeren populair. Zij gebruiken het als partydrug omdat het inhaleren van het gas zorgt voor een roes van een paar minuten. Ook kan het gas, de naam doet het al vermoeden, zorgen voor een lachbui.

In Nederland is de verkoop van lachgas nog niet landelijk verboden en valt het onder de warenwet. Wel besloten meerdere gemeenten al om het bezit van lachgas te verbieden. In België mag er echter geen lachgas aan minderjarigen verkocht worden.

Het kabinet moet zich in Nederland nog buigen over het verbod op het recreatief gebruik van lachgas. Voormalig minister Ferd Grapperhaus zei vorig jaar dat de de kosten voor de handhaving van het verbod niet binnen de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid passen.

Zorgen over gebruik van lachgas

Deskundigen maken zich al langer zorgen over het gebruik van lachgas onder jongeren. Het gebruik ervan kan ernstige neurologische schade veroorzaken, waardoor gebruikers bijvoorbeeld niet meer kunnen lopen. Onlangs werd duidelijk dat bestaande verslavingszorg in veel gevallen niet goed aanslaat bij mensen die verslaafd zijn aan lachgas.

Videoland-docu Lachgaskoning wringt: goed, die inkeer, of juist veel te laat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.