Russische economie op instorten en Russen zien het zelf somber in: ‘Schade is al aangericht’
Russische inwoners renden gisteren naar de pinautomaat om hun spaargeld te redden. Rentes gaan stijgen, productprijzen stijgen, internationale trekken zich terug en transacties naar het buitenland worden beperkt. Rusland staat aan de rand van een economische crisis. De inwoners zelf, die vrezen het ergste.
Gisteren doken beelden op van lange rijen bij pinautomaten. De waarde van de Russische roebel keldert naar beneden en prijzen van producten stijgen per dag. En dat zorgt voor paniek onder de bevolking.
Russen pinnen geld
The Guardian interviewde een aantal Russen die contant geld probeerden te pinnen. De inwoners vrezen namelijk dat hun geld straks niks meer waard is. Zo proberen sommigen dollars op te nemen, omdat de roebel hen, naar eigen zeggen, straks niks meer oplevert.
#Rusland wordt wakker met,…, een #Roebel crisis. Baf, stijl naar beneden, niet leuk voor de gewone Russen. Dit zorgt er wel voor dat de consequenties van oorlog voeren ook gevoeld worden. #Ukraine #Poetin pic.twitter.com/UCNQ97HfqV
— Erik de Haan (@Erikdh10) February 28, 2022
Economische chaos in Rusland
Door het conflict tussen Rusland en Oekraïne kon Rusland rekenen op sancties en economische gevolgen. Onder meer tegen de Russische Centrale Bank en andere belangrijke financiële instellingen. Het Kremlin sprak van een „veranderde economische realiteit”. Ook de beurs van Moskou, de grootste aandelenmarkt van Rusland, legt de boel tot 5 maart stil.
Hoe economische chaos eruit ziet? Naast lange rijen voor pinautomaten, verdubbelt de Centrale Bank de rente met zeker 20 procent. Het hoogste rentetarief van deze eeuw. Daarnaast dwingt de bank grote exportbedrijven, zoals energieleveranciers als Gazprom of Rosnef, om hun vreemde valuta te verkopen. En daarmee wederom roebels te kopen. Dus alle dollars, euro’s of welke munteenheid dan ook, verkopen voor roebels. Om zo de waarde enigszins te redden. Ook gelden er strikte limieten voor transacties naar het buitenland.
Economische crisis
Daarnaast kopen Russen snel consumptiegoederen op, voordat deze in prijs stijgen. Denk aan een iPhone of laptop. De prijzen voor dit soort goederen kunnen iedere minuut veranderen.
De Russische invasie en het isolement voor het land, is daarnaast funest voor middelgrote bedrijven. Zo schrijft The Guardian over ondernemers die het land uit vluchten omdat ze vrezen voor de economische crisis. Eentje „die ze nog niet eerder meemaakten”. Een ondernemer vergelijkt Russische economie tegenover de krant met „een vliegtuig waarvan de motoren in brand staan”.
Schade economie
Russische zakenlui, het bedrijfsleven en zelfs de rijkste oligarchen, blijken er een hard hoofd in te hebben. Internationale merken trekken zich terug van de Russische markt en wat president Vladimir Poetin gaat doen, blijft voor velen een raadsel. Hoewel de Russen meer financiële crises overwonnen, denk hierbij ook aan de coronacrisis, lijkt de strijdlust op economische vlak verdwenen. Zelfs als er vrede komt, is de schade al aangericht”, vertelt ondernemer tegen de Britse krant.
Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.