Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 10 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Oekraïense minister: ‘Geen resultaat bij gesprek met Rusland’

Het eerste gesprek tussen Rusland en Oekraïne sinds de Russische invasie heeft geen tastbaar resultaat opgeleverd. De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov kon niet afwijken van zijn „traditionele retoriek”. Dat zei zijn Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba na afloop van hun onderhoud in het Turkse Antalya. Wel toonden beiden zich bereid de gesprekken een vervolg te geven.

Het gesprek duurde minder dan een uur. Op het gebied van een staakt-het-vuren is geen voortgang geboekt, zegt Koeleba. Volgens hem is de boodschap van Rusland dat het zijn offensief doorzet tot Oekraïne zich overgeeft.

Gevaarlijk spel

Lavrov herhaalde na afloop dat het Westen een gevaarlijk spel speelt door wapens aan Oekraïne te leveren en „huurlingen” te sturen. Volgens hem verloopt de militaire operatie in het buurland volgens plan. Koeleba stelde daartegenover dat de Oekraïense strijdkrachten de plannen juist in de war hebben geschopt.

Rusland staat open voor gesprekken tussen de presidenten van beide landen, maar dat moet dan wel meerwaarde hebben, zei Lavrov. Hij denkt niet dat de impasse met het Westen zal leiden tot een kernoorlog. „Ik wil niet geloven, en geloof niet, dat een nucleaire oorlog zou kunnen beginnen.” Berichten dat Rusland de Baltische landen zou kunnen aanvallen, lijken volgens hem oud nepnieuws.

Rusland noemt oorlog verslaggeving nepnieuws

Het is niet de eerste keer dat de Russen roepen dat het nieuws over de invasie in Oekraïne nep is. Zo ontkennen ze ook dat ze een functionerend ziekenhuis in Marioepol hebben aangevallen. Een Russische gezant bij de Verenigde Naties, Dmitri Polianski, noemt het nepnieuws.

In het gesprek tussen Rusland en Oekraïne werden ook humanitaire kwesties besproken. Koeleba riep Rusland op inwoners van de belegerde stad Marioepol toe te laten de stad via een „corridor” te verlaten. De Oekraïense regering stelt dat Rusland dat weloverwogen tegenhoudt omdat het niet lukt de strategische havenstad in het zuiden te veroveren.

Onderhandelen

De verwachtingen waren niet hooggespannen, aangezien Rusland vooraf had aangegeven geen concessies te willen doen. Moskou eist een neutraal en gedemilitariseerd Oekraïne. Ook willen ze erkenning van twee afvallige pro-Russische Oekraïense regio’s als onafhankelijke landen.

Volgens Koeleba komt dat rijtje eisen neer op een overgave, en dat is voor het land geen optie. De Oekraïense regering zei eerder wel open te staan voor het bespreken van de neutraliteitseis en het afzien van lidmaatschap van de NAVO. In ruil daarvoor wil Kiev wel veiligheidsgaranties. Lavrov zei bereid te zijn daarover te praten.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Koopkracht kan nóg verder dalen, vanwege situatie in Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.