Amnesty verwijt makers coronavaccins van hebzucht
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International verwijt de bedrijven die coronavaccins maken van hebzucht. Zij zouden zich in moeten zetten voor een veel snellere vaccinatie van de wereldbevolking. „Hoeveel varianten moeten er nog komen voordat rijke landen en farmaceuten beseffen dat mensen in arme landen toegang tot vaccinaties moeten krijgen?”, vraagt Rajat Khosla van Amnesty zich af.
Volgens Amnesty werden vorig jaar 10 miljard doses van de verschillende coronavaccins geproduceerd. Dat is genoeg om het doel van de wereldgezondheidsorganisatie WHO te halen om in dat jaar 40 procent van de wereldbevolking gevaccineerd te hebben. In arme landen is het percentage volledig gevaccineerden echter nog maar zo’n 4 procent en daarom zouden bedrijven als Pfizer, BioNTech en Moderna patenten en technologieën vrij moeten geven, vindt Amnesty. Zo moet het alsnog lukken om voor halverwege dit jaar 70 procent van de wereldbevolking te vaccineren.
Miljardenwinsten coronavaccins
Pfizer, BioNTech en Moderna boekten miljardenwinsten door de verkoop van vaccins aan rijke landen. Slechts 2 procent van hun vaccins gingen naar arme landen, volgens cijfers die Amnesty aanhaalt. Johnson & Johnson en AstraZeneca deden het volgens Amnesty beter. Ongeveer de helft van hun vaccins ging naar arme landen. Ook die bedrijven hebben hun patenten niet vrijgegeven, luidt de kritiek van de mensenrechtenorganisatie.
Eerder sprak de directeur van de wereldgezondheidsorganisatie zich al uit over het boostervaccin, omdat armere landen een groot tekort hebben qua inentingen. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus stelde op een persconferentie dat een tijdelijke stop kan bijdragen aan het doel om „minstens 10 procent van de bevolking van ieder land” gevaccineerd te krijgen.
Europa 4,2 miljard doses
In Europa zijn er inmiddels 4,2 miljard doses besteld. Op de website van de Europese Commissie laat de overheidsinstantie weten dat het „essentieel is dat er in alle hoeken van de wereld veilige vaccins beschikbaar zijn”. De commissie zegt samen met de EU-landen bijna 3 miljard euro toe hebben toegezegd aan COVAX, het wereldwijde initiatief voor een eerlijke levering en distributie van COVID-19-vaccins in alle partnerlanden.